Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zimní kurs ekologických měření (KBO / 429)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBO / 429 - Zimní kurs ekologických měření, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek:Obsah cvičení:Náplní kursu většinou bývají podrobná mikroklimatická měření na tzv. mikrostaničkách (průběh změn teploty vzduchu, sněhu, půdy) v různých terénních situacích, často na gradientu nadmořské výšky či inverzního zvrstvení vzduchu. Vedle klasických způsobů měření jsou nově zaváděny a demonstrovány metody kontinuálních měření meteorologických prvků pomocí elektronických zařízení. Studovány jsou sněhové poměry (hloubka sněhu, struktura sněhu) a jejich korelace s chodem počasí a s distribucí druhů a společenstev. Měřeny bývají i další fyzikální a chemické parametry sněhu důležité z hlediska ekosystémových procesů (vodní zásoba, izolační schopnost, chemické složení). Sledovány bývají i ekologické vlastnosti význačných druhů: způsoby přežívání nepříznivého zimního období, šíření a uvolňování semen apod. Zimní období je vhodné i na některá dendrometrická měření (letokruhová analýza apod.) a na některé metody mapování vegetace, pro které je vhodná nepřítomnost listoví. Botanické aspekty bývají doplněny i studiem či pozorováním výskytu a chování živočichů.

Literatura

Dykyjová D. et al. (1989): Metody studia ekosystémů. – ACADEMIA, Praha. Jeník J. (1961): Alpínská vegetace Krkonoš, Králického Sněžníku a Hrubého Jeseníku. – Academia, Praha. publikované výsledky zimních geobotanických kursů. Stoutjesdijk, P. & Barkman, J. J. (1992): Microclimate, vegetation and fauna. Opulus Press, Knivsta.

Požadavky

Periodicita: pouze v akademickém roce začínajícím lichým letopočtem (např. 2001/2002).

Garant

prof. RNDr. Karel Prach, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Karel Prach, CSc.