Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z evoluce rostlin (KEBR / 204)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEBR / 204 - Vybrané kapitoly z evoluce rostlin, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášky:1. Úvod - struktura DNA, replikace , transkripce, translace. Struktura rostlinného genomu, repetitivní sekvence2. siRNA, miRNA a jejich role v regulaci exprese u rostlin. Epigenetika. Makromutace.3. Mitochondriální a chloroplastový genom. Oblasti využitelné pro populační genetiku a molekulární fylogenetiku rostlin4. Genotyp a fenotyp. Hardyho-Weinbergova rovnováha a procesy v populacích, které ji narušují5. Absolutní a relativní fitness. Působení selekce.6. Různé typy selekce a jejich projevy.7. Kvantitativní popis průběhu selekce. Řešení příkladů8. Genetický drift, efektivní velikost populací9. Interakce selekce a migrace. Ŕešení příkladů. Co je a co není adaptace10. Mutace a evoluce v reálném čase. Polyploidizace - specifická cesta evoluce rostlin. Domestikace11. Mikroevoluce -shrnutí. Interakce základních evolučních procesů. Adaptivní krajina.12. Evoluce pohlavní rozmnožován, pohlavní výběr Specifika evoluce rozmnožovacích systémů u rostlin.13. Úrovně selekce, altruismus.Obsah cvičení:Seznámení s moderními metodami a vybavením, používaným na ústavech v Českých Budějovicích a v Praze (exkurze). " Journal club"- studium a rozbor aktuálního článku z oboru. Procvičování evoluční problematiky na konkrétních příkladech - výpočty změn frekvence alel za působení selekce.

Literatura

Freeman, S. and J. C. Herron. 2007. Evolutionary Analysis, 4th edition. Pearson Prentice Hall, Upper Saddle River, New Jersey, USA. Futuyuma D.J. 2009. Evolution, 2nd Edition, Sinauer. Vybrane kapitoly z následujících učebnic: Před každou přednáškou mohu dát obě učebnice k dispozici k oxeroxovaní pčříslušných kapitol.

Požadavky

Periodicita: předmět běží každý akademický rok

Garant

RNDr. Helena Štorchová, CSc.

Vyučující

RNDr. Helena Štorchová, CSc.RNDr. Helena Štorchová, CSc.