Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyziologie rostlin (KEBR / 220)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEBR / 220 - Fyziologie rostlin, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek:(1) Růst rostlin a organogeneze. (2) Regulace růstu a fytohormony. (3) Základy rostlinné bioenergetiky. (4) Zvláštnosti fotosyntetického ústrojí. (5) Fotosyntéza a dýchání listů, celých rostlin a porostů. (6) Stav a pohyb vody v rostlině. (7) Výměna tepla, vodní páry a plynů mezi rostlinou a prostředím. (8) Výměna rozpuštěných látek s prostředím a jejich přesuny v rostlinném těle. (9) Minerální a organická výživa rostlin. (10) Ontogeneze I. Dormance semen a klíčení, dormance pupenů a rašení. Gravitropismus a fotomorfogeneze. Regulace růstu a vývoje světlem. Fotoreceptory a jejich přeměny. Juvenilita. Jarovizace. (11) Ontogeneze II. Fotoperiodismus. Květní indukce, klasifikace reakcí rostlin na světlo. Příjem a přenos fotoperiodického signálu. Regulace vývoje květních orgánů. Endogenní rytmy fyziologických pochodů. (12) Ontogeneze III. Samčí a samičí gametogeneze. Oplození, embryogeneze a vývoj plodů. Somatická embryogeneze. Vegetační rozmnožovací orgány, tuberizace. Stárnutí. Ontogenetické cykly řas, mechorostů, kapradin a semenných rostlin. Evoluce regulačních mechanismů růstu a vývoje rostlin.Obsah cvičení:Cílem cvičení v posluchárnách je: naučit studenty jednoduché výpočty účinnosti přeměn energie ve fotosyntéze, v dýchání a při přenosech látek přes membrány jakož i rychlostí pohybu transpiračního proudu v cévních svazcích a výměny vodní páry, plynů a tepla přes povrchy listů. Seznámit je se strukturou a s použitím matematických modelů těchto pochodů pro předpovědi chování rostlin. V laboratorních cvičeních se studenti mají naučit moderním metodám měření veličin významných pro rychlost fyziologických pochodů. Úlohy zahrnují např.: Měření výměny CO2, O2 a vodní páry u listů, metody izolace organel a měření výměny plynů a rychlosti dílčích reakcí fotosyntézy a dýchání (přenosu elektronů, fixace a redukce CO2) v suspenzích izolovaných chloroplastů a mitochondrií. Měření plochy listů a povrchu kořenů přístrojem na analýzu obrazu, měření vodního potenciálu tlakovou bombou. Stanovení extrahovaných fotosyntetických barviv pomocí HPLC a srovnání se spektrálními vlastnostmi in vivo. Měření kinetiky fluorescence pro analýzu stavu fotosyntetického aparátu rostlin a pro detekci vlivu stresových faktorů. Úlohy z fyziologie růstu a vývoje se týkají především účinku různých hormonů na růst a vývoj klíčních rostlin a jejich význam pro tropické pohyby.

Literatura

Brian J. Atwell, Paul E. Kriedemann, Colin G. N. Turnbull: Plants in action. Adaptation in nature, performance in cultivation. Macmillan Education Australia PTY LTD, 1999. Frank B. Salisbury, Cleon W. Ross: Plant Physiology. Wadsworth Publishing Company, Belmont, California, 1992. Hans Mohr, Peter Schopfer: Pflanzenphysiologie. Springer Verlag, Berlin atd., 1992. Lincoln Taitz, Eduardo Zeiger: Plant Physiology. The Benjamin / Cummings Publishing Company, Inc., Redwood City, California, atd., 1991. Stanislav Procházka, Ivana Macháčková, Jan Krekule, Jiří Šebánek a kolektiv: Fyziologie rostlin. Academia Praha 1998. Walter Larcher: Fyziologická ekologie rostlin. Academia, Praha, 1988.

Požadavky

Periodicita: v každém akademickém roce.

Garant

doc. Ing. Jiří Šantrůček, CSc.

Vyučující

Ing. Marie Hronková, Ph.D.prof. RNDr. Ondřej Prášil, Ph.D.doc. Ing. Jiří Šantrůček, CSc.Ing. Marie Hronková, Ph.D.RNDr. Jiří Květoň, CSc.prof. RNDr. Ondřej Prášil, Ph.D.doc. Ing. Jiří Šantrůček, CSc.