Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Stabilní izotopy v biologii (KEBR / 619)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEBR / 619 - Stabilní izotopy v biologii, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek:1. Stabilní izotopy biogenních prvků. Fyzikálně-chemické a analytické základy. Principy frakcionace v kinetických a rovnovážných procesech. 2. Frakcionace izotopů uhlíku ve fotosyntéze a ve vodním provozu rostlin. Diskriminace 13C v terestrických rostlinách. C3, C4, CAM rostliny. Čistá diskriminace, frakcionace při asimilaci CO2, respiraci a fotorespiraci. Biomarker efektivity využití vody rostlinou, produktivity. Praktické aplikace ve šlechtění. 3. Frakcionace izotopů kyslíku při fotosyntéze, vedení vody a transpiraci. 18O v chloroplastech. Izotopový signál deuteria ve vodě. Zdroje vody pro rostlinu, poznání pohybu vody v kontinuu půda-rostlina-atmosféra. Případové studie. 4. Interpretace obsahu 18O v rostlinném materiálu. 5. Izotopové efekty v klíčových reakcích metabolismu rostlin. Frakcionace, obsah izotopů ve strukturních a nestrukturních (poly)sacharidech, v sekundárních metabolitech. Intramolekulární distribuce 13C, 18O a D. 6. Půda, minerální látky a rostlina. 15N v půdě, využití ve výzkumu půdních procesů. Přirozený výskyt 15N v terestrických rostlinách. 7. Integrace procesů v terestrických ekosystémech. „Upscaling“ od listu k ekosystému. Vliv porostu na izotopový poměr uhlíku v atmosférickém CO2. Vliv ekosystému na izotopový poměr kyslíku v atmosférickém CO2. 8. Integrace procesů v mořských ekosystémech. Frakcionace 13C a 15N. Metodologie. Budoucí perspektivy. 9. Rekonstrukce paleoklimatu. Nedávná minulost: Analýzy celulózy z letokruhů. Vývoj C4 travních ekosystémů. Izotopová archeologie – rekonstrukce výživy a mobility člověka. Prvo- až čtvrtohory: Izotopy uhlíku a kyslíku a evoluce fotoautotrofů. 10. Změna klimatu, hydrologické a atmosférické procesy. Izotopový poměr uhlíku a kysliku v CO2 a jejich význam ve výzkumu globálního cyklu uhlíku. 11. Využití izotopové frakcionace v medicíně (gasterologii). Využití izotopové frakcionace v medicíně (gasterologii) v hospodářsko-legislativní oblasti a kriminalistice. 12. Eseje studentů. 13. Test.Obsah cvičení:Instumentální základy analýzy obsahu stabilních izotopů. Exkurse v laboratořích stabilních izotopů na pracovištích v Praze (ČGÚ, Celní laboratoře. Exkurse na pracovištích v blízké cizině Německu (TU Mnichov, Jena, Vídeň).

Literatura

Ehleringer J.R., Hall A.E., Farquhar G.D. (Eds) 1993. Stable isotopes and Plant Carbon-Water Relations. Academic Press, London. Griffiths H. (Ed) 1998. Stable isotopes. Integration of biological, ecological and geochemical processes. Bios, Oxford, UK. Griffiths H. et al.1999: Stable isotopes reveal exchanges between soil, plants and the atmosphere. In: Press M.C., Scholes J., Barker M.G. (eds.) Physiological Plant Ecology. Blackwell Sci.

Požadavky

Periodicita: v každém akademickém roce.Speciální kurz doktorského studijního oboru Fyziologie a vývojová biologie

Garant

doc. Ing. Jiří Šantrůček, CSc.