Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Stab. isotopy v biol. a environ. vědách (KEBR / 620)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEBR / 620 - Stab. isotopy v biol. a environ. vědách, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášky1. Izotopy a izotopová frakcionace. Principy, definice.2. Izotopové analýzy; instrumentace.3. Odběr a příprava vzorků pro izotopové analýzy, laboratorní standardy, kontrola kvality.4. Izotopy uhlíku ve fotosyntéze.5. Izotopy kyslíku a vodíku ve vodě v rostlině.6. Izotopy v hydrologických cyklech.7. Izotopové frakcionace v půdě.8. Izotopy v ekologii živočichů a člověka.9. Izotopy kyslíku v rostlinných tkáních a metabolitech.10. Izotopy dusíku v systému půda-rostlina.11. Frakcionace izotopů síry a přírodní cyklus S.12. Látkově a pozičně specifická izotopová frakcionace v biogeochemických studiích.13. Využití izotopů při stanovení geografického původu a ve forensních vědách.Cvičení se organizují formou studentských "miniprojektů", tj. výzkumných úkolů, které si studenti volí a provádějí po dvojicích pod vedením přednášejících po dobu šesti dnů. Sedmý den kurzu každá dvojice prezentuje a obhajuje použité metody, výsledky a závěry své studie. Témata miniprojetků jsou předem připravena a navazují na problematiku přednášek. Součástí cvičení a kurzu je vypracování rukopisu - odborného sdělení pro mezinárodní časopis v angličtině - a jeho odevzdání obvykle do 2 týdnů po skončení kurzu.

Literatura

Dawson, T.E., Siegwolf R.T.W. (Eds.) 2007. Stable Isotopes as Indicators of Ecologicalk Change. Elsevier. Ehleringer J.R., Hall A.E., Farquhar G.D. (Eds) 1993. Stable isotopes and Plant Carbon-Water Relations. Academic Press, London. Fry B. 2006. Stable Isotope Ecology. Springer. Griffiths H. (Ed) 1998. Stable isotopes. Integration of biological, ecological and geochemical processes. Bios, Oxford, UK. Griffiths H. et al.1999: Stable isotopes reveal exchanges between soil, plants and the atmosphere. In: Press M.C., Scholes J., Barker M.G. (eds.) Physiological Plant Ecology. Blackwell Sci.

Požadavky

Kurz běží každy akademický rok.Kurz probíhá 3 dny v Německu (Technická univerzita Mnichov, na pracovišti ve Freisingu) a 4 dny na PřF JU v Českých Budějovicích. Studenti jsou z evropských i mimoevropských zemí, a proto se kurz vyučuje v angličtině. Počet účastníků kurzu je omezen na 20. Bližší informace na http://www.wzw.tum.de/isotopeschool/index.htmSpeciální kurz doktorského studijního oboru Fyziologie a vývojová biologie, Hydrobiologie a Biologie ekosystémů

Garant

doc. Ing. Jiří Šantrůček, CSc.

Vyučující

prof. Karl AuerswaldGert GleixnerThorsten GramsFernando LattanziFrank MonahanMgr. Jan OKROUHLÍKAndreas RossmannDr. Rudi Schaufele, Ph.D.H.L. SchmidtHans Schnyderprof. Ing. Hana Šantrůčková, CSc.prof. Karl AuerswaldGert GleixnerThorsten GramsFernando LattanziFrank MonahanMgr. Jan OKROUHLÍKAndreas RossmannDr. Rudi Schaufele, Ph.D.H.L. SchmidtHans Schnyderprof. Ing. Hana Šantrůčková, CSc.