Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektronová mikroskopie pro biology I. (KEBR / 626)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEBR / 626 - Elektronová mikroskopie pro biology I., Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek:Fyzikální principy elektronové mikroskopie, fyzikální vlastnosti urychlených elektronů, rozlišení, zvětšení. Transmisní elektronový mikroskop, elektromagnetické čočky a jejich vady, konstrukce přístroje. Příprava preparátů pro TEM fyzikálními metodami, kryometody, mikrovlny. Příprava preparátů pro TEM chemickými metodami, fixace, dehydratace, zalévání. Příprava ultratenkých řezů, ultramikrotom, nože, kontrastování, podložní folie. Skanovací elektronová mikroskopie, konstrukce přístroje. Příprava preparátů pro SEM, sušení, pokovování. Elektronmikroskopická cytologie. Artefakty v TEM a SEM způsobené přípravou, přístrojem, fotografickým procesem. Fotografický proces, fotografický záznam elektronů a fotonů, negativní a pozitivní proces.Obsah cvičení:Příprava polotenkých řezů, úprava sítěk a jejich potažení formvarovou membránou, vizualizace rostlinného viru metodou negativního kontrastu, příprava vlastního preparátu pro SEM, práce s TEM a SEM a prohlédnutí připravených preparátů.

Literatura

Kalina T., Pokorný V.: Základy elektronové mikroskopie pro biology. Skriptum pro posluchače přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, Praha 1981. Mráz P., Polónyi J.: Metody elektrónovej mikroskopie živočíšnych tkanív. Veda, Bratislava 1988. Rýc M., Čiampor F., Wagner M.: Elektronová a imunoelektronová mikroskopie vevirologii. Avicenum, Praha, 1988.

Požadavky

Periodicita: v každém akademickém roce.

Garant

Ing. Jana Nebesářová, CSc.

Vyučující

Ing. Jana Nebesářová, CSc.Ing. Jana Nebesářová, CSc.