Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fytohormony, růst a vývoj rostlin II. (KEBR / 634)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEBR / 634 - Fytohormony, růst a vývoj rostlin II., Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášky1. Přehled růstu a vývoje rostlin - od buňky přes pletivo k organismu. Fytohormony, signalizace a funkce. 2.Embryogeneze, klíčení a vegetativní fáze vývoje rostliny - funkce vrcholových meristémů v průběhu ontogeneze, růst a regulace růstu kořene , stonku a listů. 3. Světlo (jeho kvalita a kvantita) řídí vývoj rostliny - fytochrom, receptor pro červené světlo. 4. Reakce na modré světlo- morfogeneze a pohyb průduchů, UV receptor. 5. Přechod z vegetativní fáze růstu ke kvetení, regulace kvetení. 6. Senescence a programovaná buněčná smrt, její úloha ve vývoji rostliny. 7. Hormonální regulace růstu a vývoje, přenos a zpracování signálů z vnějšího prostředí. 8.Auxiny a jejich funkce v rostlině. 9. Gibereliny a cytokininy. 10. Etylén a kyselina abscisová. 11. Brasinosteroidy, kyselina jasmonová, polyamimy a další látky hormonální povahy. 12. Růst a vývojová reakce rostliny na abiotické a biotické stresory. 13. Metody využívané při studiu růstu a vývoje rostlin (molekulární biologie, fyziologie, mikroskopie-konfokální mikroskopie)..Obsah cvičeníSeznámení s moderními metodami a vybavením na ústavech v Českých Budějovicích a v Praze. " "Journal club"- studium a analýza aktuálních článků ze zájmové oblasti.

Literatura

Bob B. Buchanan, Wilhelm Gruissem, Russell L. Jones: Biochemistry & Molecular Biology of Plants, American Society of Plant Physiologists, Rockville, Maryland, 2000, ISBN 0-943088-39-9. Davies PJ (ed): Plant Hormones: Biosynthesis, Signal Transduction, Action! Springer, Dordrecht, Heidelberg, London, New York, revised 3rd edition. ISBN: 978-1-4020-2685-0 (PB), pp. 451-484, 2010. Doporučená: Davies P. J. : Plant hormones (Biosynthesis, Signal Transduction, Action), Kluwer Academic Publishers 2004. Hedden P & Thomas SG (eds): Plant Hormone Signalling, Annual Plant Reviews; vol. 24, Blackwell Publishing 2006, ISBN-13: 978-14051-3887-1. Základní: Taiz, L. a Zeiger, E.: Plant Physiology. Sinauer Ass., Sunderland, MA 1998, 2010.

Požadavky

Periodicita: předmět běží v akademických letech začínajících lichým letopočtem (např. 2015/2016).Speciální kurz doktorského studijního oboru Fyziologie a vývojová biologie, je nabízen v anglickém jazyce.

Garant

Ing. Marie Hronková, Ph.D.

Vyučující

Ing. Marie Hronková, Ph.D.RNDr. Helena Štorchová, CSc.RNDr. Eva Zažímalová, CSc.Ing. Marie Hronková, Ph.D.RNDr. Helena Štorchová, CSc.RNDr. Eva Zažímalová, CSc.