Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Srovnávací endokrinologie (KFZ / 672)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFZ / 672 - Srovnávací endokrinologie, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášky:1. Úvod - historie oboru, metody studia, chemická komunikace uvnitř a mezi živočichy, základní pojmy, typy hormonů (mechanismy účinku a transport)Endokrinologie bezobratlých1. Živočišné houby, žahavce, hlístice, ploštěnci, pásnice, kroužkovci, mnohoštětinatci, ostnokožci a měkkýši (přehled orgánů s vnitřní sekrecí a známých hormonů u výše zmíněných skupin)2. Hmyz - endokrinní systém hmyzu, rozdělení a funkce hmyzích hormonů, procesy v životě hmyzu ovlivněné hormony a feromony - metamorfóza a svlékání, diapauza, atd.3. Korýši - endokrinní systém korýšů, přehled hormonů, srovnání s hmyzemEndokrinologie obratlovců1. Srovnání s bezobratlými, přehled a srovnání žláz s vnitřní sekrecí a jejich produktů u různých skupin obratlovců2. Vliv hormonů na udržení rovnováhy solí a vody u suchozemských a vodních obratlovců (antidiuretický hormon, aldosteron, renin - angiotenzin, poruchy solné a vodní homeostázy atd.)3. Iontové rovnováhy a udržení vyváženého pH (vápník a metabolismus kostí, Na, K regulace, atd.)4. Hormonální řízení metamorfózy a vývoje, růstové hormony (metamorfóza obojživelníků - vliv hormonů štítné žlázy, hypofýzy atd., hormonální regulace buněčného cyklu a tělesného růstu - inzulin, tyroxin, GH, IGF atd.)5. Hormonální řízení metabolismu a udržení tělesné teploty (termogeneze - hormony štítné žlázy vs. Na - K ATP-áza atd., metabolismus cukrů, tuků a bílkovin - IGF 1, IGF 2, glukokortikoidy, leptin, adiponectin atd.)6. Hormonální řízení reprodukce, endokrinologie březosti a těhotenství, určení pohlaví (androgeny, progesteron, estrogen, hCG, hPL atd., typy určení pohlaví, vliv hormonů na vývoj plodu a vývoj pohlavních znaků)7. Poruchy v tvorbě a sekreci hormonů a jejich důsledky (Addisonova choroba, Cushingův syndrom a Cushingova choroba, diabetes, poruchy štítné žlázy atd.)Obsah cvičení:1. Základní endokrinologické metody při práci s hmyzem - ligatura larev Galleria mellonella. Vliv juvenoidů na metamorfózu a vývoj hmyzu - aplikace methoprenu na Pyrrhocoris apterus. Vliv juvenoidů a ekdysteroidů na průběh diapauzy u hmyzu - aplikace JH III a ekdysonu na diapauzní dospělce Leptinotarsa decemlineata.2. Zhodnocení výsledků předchozího praktika. Pitva dospělců L. decemlineata a porovnání diapauzních a hormonálně ošetřených jedinců. Ukončení diapauzy bude prokázáno biochemickým testem aktivity cytochromoxidáz za pomoci tetrazoliových solí. Pitva kontrolních dospělců a adultoidů P. apterus vzniklých po aplikaci methoprenu. Kontrola efektu ligatury.3. Stresové hormony u hmyzu - injikace AKH do imag P.apterus a Tenebrio molitor. Zhodnocení mobilizace energetických zásob po aplikaci - stanovení hladiny cukrů a lipidů v hemolymfě.(Pozn. Uvedené úlohy budou podle potřeby modifikovány nebo doplněny podle aktuální dostupnosti pokusného materiálu)4. Exkurze do Nemocnice v Českých Budějovicích - Oddělení biochemie - stanovení hormonů ve vzorcích z lidského krevního séra.

Literatura

De Groot et al. (1995): Endocrinology vol. 1 - 3. Saunders Copany, Philadelphia, USA, 3024 pp. Fox S.I. (2006): Human physiology. McGraw-Hill, Boston, USA, 770 pp. Gilbert S.F. (2006): Developmental biology. Sinauer Associates, Sunderland, 817 pp. Silbernagl S., Despopoulos A. (1993): Atlas fyziologie člověka. Grada Publishing, Praha, 368 pp.

Požadavky

Periodicita: pouze v akademickém roce začínajícím lichým letopočtem (např. 1999/2000).Cvičení jsou plánována jako čtyřhodinové bloky, konané jednou za dva týdny. Každé praktikum bude uvedeno teoretickým základem probírané problematiky.Studentům bude poskytnut pomocný text obsahující základní informace z přednášek a teoretických úvodů cvičení včetně obrázků.

Garant

RNDr. Petr DOLEŽAL, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Petr DOLEŽAL, Ph.D.RNDr. Petr DOLEŽAL, Ph.D.Ing. Bořek Miklas