Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Evoluční genetika živočichů (KGN / 221)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGN / 221 - Evoluční genetika živočichů, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášky:1. Základní pojmy genetiky, cytogenetiky a genomiky.2.-3. Vznik a fylogeneze mnohobuněčných živočichů - informace ze sekvenovaných genomů klíčových druhů (Choanoflagellata, Placozoa, Porifera, Cnidaria).4. Vznik evolučních novinek a nové geny, duplikace, neo- a subfunkcionalizace genů, adopce starých genů pro nové účely (příklady z evoluce obratlovců a členovců).5. Důležité genové rodiny (nadrodina ANTP a její rodiny, především Hox a ParaHox, jako modelový příklad pro evoluci genových rodin).6. Genetická podstata speciace, struktura hybridních zón, pohlavní výběr (úloha genů na pohlavních chromosomech ve speciaci).7. Genetická podstata určení pohlaví a speciálních typů rozmnožování (partenogeneze, gynogeneze, androgeneze, hybridogeneze).8. Role mobilních elementů v evoluci druhů (přestavby genomů, genové duplikace, změny v regulaci genové exprese), konflikty genů (interference genů, overreplication, gonotaxe).9. Epigenetika (imprinting, transgenerační přenos, interakce geny-prostředí, epigenetická regulace genové exprese, nemoci).10. Imunogenetika (základní pojmy, evoluční aplikace - rozpoznávání příbuznosti, koevoluce s parazity).11. Rozdíly v genomu blízce příbuzných druhů a mikroevoluce - podobnosti a rozdíly v genomech bezprostředně příbuzných druhů, rychlost genomové evoluce.12. Genomy domestikovaných zvířat jako příklad mimořádně rychlé mikroevoluce .13. Genom člověka a jeho nejbližších příbuzných.

Literatura

Sussman H.E. and Smit M.A. 2006 Genomes, Cold Spring Harbor Laboratory Press, New York, USA. Zrzavý J. 2006 Fylogeneze živočišné říše, Scientia, Praha.

Požadavky

Periodicita: předmět běží každý akademický rok

Garant

RNDr. Magda Zrzavá, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Petr NGUYEN, Ph.D.RNDr. Magda Zrzavá, Ph.D.