Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rostlinné explantáty (KGN / 224)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGN / 224 - Rostlinné explantáty, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek:Teoretické a metodické základy oboru. Vegetativní rozmnožování, regenerace, totipotence. Fyziologické a fyzikální aspekty kultivace rostlinných explantátů. Výživa explantátových kultur. Fyzikální faktory kultivace. Typy kultur a techniky kultivace. Meristémové kultury a klonování in vitro. Morfologické a anatomické zvláštnosti in vitro rostlin, převod do půdy. Ozdravování in vitro. Termoterapie a chemoterapie. Detekce patogenů.Techniky konzervace genofondu. Význam a možnosti využití. Postupy a zařízení pro zmrazování biologických objektů. Testy životnosti. Suspenzní kultury. Buněčný cyklus, mitotická hranice, synchronizace buněčného dělení, růstové fáze kultur. Buněčné technologie a jejich využití. Imobilizované kultury. Průmyslové aplikace velkoobjemových kultivací. Metabolizmus buněčných a tkáňových kultur. Dynamika metabolických procesů. Syntéza sekundárních metabolitů.. Regulace morfogeneze explantátových kultur. Regenerační schopnosti somatické buňky. Auxiny, cytokininy, gibereliny a jiné morforegulátory. Možnosti řízené organogeneze a somatické embryogeneze. Genetická a fenotypová variabilita explantátových kultur. Karyologické nestability, možné příčiny a důsledky. Spontánní a indukovaná mutageneze. Selekce mutantních buněčných linií, odvození mutantních rostlin. Selekční schema. Využití somaklonální a indukované variability ve šlechtění. Produkce a využití haploidů. Mechanizmy androgeneze a gynogeneze in vitro. Přímý a nepřímý vývoj. Albinismus. Alternativní cesty produkce haploidů. Využití haploidie ve šlechtění. Oplození in vitro. Vzdálená hybridizace, umělá semena. Bariéry křižitelnosti a techniky jejich překonávání. Kultury embryí. Umělá semena. Aplikace ve šlechtění. Technologie explantátových kultur v množení a šlechtění zemědělských plodin, zelenin a okrasných rostlin. Aplikace a perspektivy. Sklovitost. Explantátové množení a šlechtění ovocných, okrasných a lesních dřevin. Juvenilní a dospělá fáze ontogeneze dřevin. Klonové množení dřevin.Obsah cvičení:Explantátová laboratoř, její uspořádání a vybavení. Příprava kultivačních médií. Sterilizace, převod rostlinných objektů do podmínek in vitro. Základní techniky aseptické práce. Klonování, iniciace kalusových a suspenzních kultur. Hodnocení růstu a životnosti kultur. Instruktážní video o speciálních technikách kultivace in vitro. Vypracování a hodnocení protokolů studentů.

Literatura

BIOTOL- Biotechnology by Open Learning: In vitro Cultivation of Plant Cells. Butterworth-Heinemann Ltd 1993. NOVÁK, F. J.: Explantátové kultury a jejich využití ve šlechtění rostlin. - Academia, Praha 1990. RAKOUSKÝ, S. Rostlinné explantáty. Texty přednášek a návody cvičení. JU BF 2000. SEMAN, I. a kol.: Biotechnologické metódy v šľachtění poľných plodín. Príroda 1990.

Požadavky

Periodicita: předmět běží ve studijních letech začínajících sudým rokem (např. 2000/2001).

Garant

RNDr. Slavomír Rakouský, CSc.

Vyučující

RNDr. Slavomír Rakouský, CSc.