Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Cvičení z genetiky (KGN / 245)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGN / 245 - Cvičení z genetiky, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah cvičení:1) Generační cyklus buňky - mitóza, polyténní chromozómy larev hmyzu (vlastní příprava z D. melanogaster). 2) Meiotické dělení - crossing over, sporogeneze a gametogeneze, trvalé preparáty z varlat sarančat a z prašníků lilie. 3) Mendelismus I - základní typy dominancí, monohybridismus, zpětné křížení, hodnocení štěpných poměrů na klasech kukuřice (chí kvadrát test), příprava na tetrádovou analýzu u Sordaria fimicola. 4) Mendelismus II - dihybridismus, hodnocení štěpného poměru na klasech kukuřice, ukázka vybraných jednoduše geneticky podmíněných znaků na těle člověka, testování schopnosti studentů rozpoznat chuť fenylthiokarbamidu. 5) Tetrádová analýza u Sordaria fimicola, příklady genových interakcí. 6) Početní úlohy z genových interakcí, vazba genů, výpočet tříbodového testu. 7) Dědičnost a pohlaví I - početní příklady a hybridizace rodičovské generace D. melanogaster na demonstraci úplně pohlavně vázaného znaku (barva oka). 8) Určení pohlaví - barvení Barrova tělíska v buňkách z bukální sliznice (vlastní vzorky studentů). 9) Dědičnost a pohlaví II - analýza F1 generace z křížení na cvičení 7 a hybridizace jedinců F1. 10) Polygenní dědičnost - početní úlohy. 11) Analýza generace F2 z křížení na cvičení 9, statistické zhodnocení. 12) Genetika populací - početní úlohy na zjišťování genotypových a alelových frekvencí a rovnovážného stavu populace. 13) DNA typizace - příklady paternitních testů, izolace DNA z ovoce. 14) Genealogie a genetická prognóza - početní úlohy.

Literatura

Kočová M., Nováková M.: Vybrané úlohy ke cvičením z genetiky, PřF UK Praha, 1994. Pierce B.A.: Genetics - A Conceptual Approach. W.H. Freeman Co. New York, 2005.

Požadavky

Periodicita: v každém akademickém roce.

Garant

RNDr. Magda Zrzavá, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Martina DalíkováMgr. Anna TýcováRNDr. Magda Zrzavá, Ph.D.