Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Genové inženýrství rostlin (KGN / 246)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGN / 246 - Genové inženýrství rostlin, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek:Bakterie Agrobacterium tumefaciens a A. rhizogenes: geny T-DNA, geny úseku virulence, mechanismus přenosu T-DNA do rostlinného genomu. Vektory pro transformaci rostlin prostřednictvím A. tumefaciens a přímé transformace. Selektovatelné geny, signální geny Přímá transformace rostlinného genomu, tranzientní exprese, virové vektory. Důkazy stabilní integrace T-DNA, "gene silencing".Transgeny pro rezistenci k herbicidům: typy herbicidů, typy rezistence, typy transgenů. Transgeny pro rezistenci k hmyzím škůdcům. Transgeny pro rezistenci k rostlinným patogenům. Transgeny pro nové kvality kulturních rostlin a další zajímavé typy transgenů. Zhodnocení transgenů z hlediska ekologických a zdravotních impaktů. Specifita práce s transgenním materiálem. Transgenní odrůdy, současný rozsah jejich pěstování a jeho vývoj. Legislativa a transgenoze.Obsah cvičení:Metoda transformace rostlinných segmentů bakteriemi Agrobacterium tumefaciens in vitro. Detekce transgenů pomocí PCR. Izolace protoplastů, přímá transformace protoplastů pomocí PEG a měření transientní exprese GUS. Fluorimetrické a histochemické stanovení GUS v transgenních rostlinách.

Literatura

Drobník, J., Štěpánková, H. a kol.: Harmonizace pravidel práce v biologii a chemii I. Bezpečnost biotechnologií. Skriptum, nakl. Peres, UK 1997. Mlynárová, L., Nap, J. P.: Gene transfer and expression in plants. Veda, Bratislava 1997. Ondřej, M Drobník, J.: Transgenoze rostlin, Academia Praha 2002. Ondřej, M. et al.: Genové inženýrství rostlin. Skriptum, VŠCHT Praha 1999. Ondřej, M.: Genové inženýrství kulturních rostlin. Academia, Praha 1992. Šiffner, F. a kol.: Vybrané kapitoly z biotechnologií. Karolinum, Praha 1998.

Požadavky

Periodicita: předmět běží ve studijních letech začínajících lichým rokem (např. 2001/2002).

Garant

doc. RNDr. Jindřich Bříza, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Jindřich Bříza, CSc.