Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Cytogenetika (KGN / 604)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGN / 604 - Cytogenetika, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek:Cytogenetika - základní pojmy. Chromatin - jeho chemické složení a ultrastruktura; euchromatin a heterochromatin. Mitóza a buněčný cyklus, mechanika segregace chromosomů, regulace buněčného cyklu. Centromera a kinetochor, monocentrické a holokinetické chromosomy. Teloméry a telomeráza. Meióza a pohlavní cyklus, synaptonemální komplex, meiotický chromosom, bivalent. Meiotický crossing-over, rekombinační noduly a chiazmata, strukturální a molekulární modely rekombinace; polykomplexy; achiazmatická meióza; invertovaná meióza. Diferenciace pohlavních buněk: meióza ve vztahu k oogenezi, spermatogenezi a oplození; mezibuněčné můstky a jejich význam. Pohlavní chromozómy, chromosomální a genová determinace pohlaví; dávková kompenzace pohlavně vázaných genů, inaktivace sex-chromosomů, sex-chromatin, lyonizace. Cytogenetické techniky, karyotyp, cytogenetické mapy, lokalizace genu, molekulární cytogenetika. Ontogeneze a chromozómy: endopolyploidie, polytenní chromosomy, amplifikace genu, štětkovité chromosomy. Klasifikace chromosomálních aberací: polyploidie a aneuploidie, strukturální mutace, mitotická rekombinace. Mechanizmus indukce chromosomálních aberací, mutageny a karcinogeny, detekce aberací. Člověk a jeho karyotyp: abnormality, dědičné syndromy, fragilní místa na chromosomech. Genetické poradny a klinická praxe, prenatální diagnostika. Evoluce genomu, karyotypů a chromosomů: molekulární evoluce, velikost genomu, vývoj počtu a funkční organizace chromosomů; evoluce pohlavních chromosomů.Obsah cvičení:Demonstrace mitotických chromosomů člověka, sestavení karyotypu. Příprava preparátů meiotických chromosomů sarančat. Příprava preparátů polytenních chromosomů drozofily a pakomárů. Demonstrace inaktivního pohlavního chromosomu X na preparátech somatických buněk člověka. Detekce sex chromatinu na preparátech polyploidních biněk motýlů. Barvení preparátů z kultivovaných lymfocytů člověka proužkovacími a selektivními technikami. Demonstrace fluorescenční in situ hybridizace (FISH) a zpracování digitálních snímků chromosomů.

Literatura

Clark M. S. & Wall W. J. (1996) Chromosomes. The Complex Code. Chapman & Hall, London. John B. (1990) Meiosis. Cambridge University Press, Cambridge. Traut W. (1991) Chromosomen. Klassische und molekulare Cytogenetik. Springer-Verlag, Berlin. Verma R. S. (1990) The Genome. VCH Publishers, Inc., New York.

Požadavky

Periodicita: v každém akademickém roce.Speciální kurz doktorského studijního oboru Molekulární a buněčná biologie a genetika

Garant

prof. RNDr. František Marec, CSc.RNDr. Magda Zrzavá, Ph.D.

Vyučující

prof. RNDr. František Marec, CSc.RNDr. Magda Zrzavá, Ph.D.Mgr. Martina Dalíkováprof. RNDr. František Marec, CSc.RNDr. Petr NGUYEN, Ph.D.RNDr. Magda Zrzavá, Ph.D.