Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Molekulární genetika model. organismů (KGN / 696)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGN / 696 - Molekulární genetika model. organismů, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek:1) Koncept modelového organismu, klasického a reverzního genetického přístupu, vznik vývojové genetiky2) Úvod ke genetice a molekulární biologii kvasinky Saccharomyces cerevisiae (tetrádová analýza, buněčné dělení)3) Drosophila melanogaster (vývojová genetika, princip "shotgun sequencing" při sekvenování genomu)4) Caenorhabditis elegans (princip "map first" při sekvenování genomu , apoptóza, použití epistáze při analýze signálních drah)5) Mus musculus (inbrední linie, knockouty genů, genetická analýza pomocí DNA markerů, izolace mutanta Clock jako příklad klasické genetické analýzy)6) Homo sapiens (LOD, poziční klonování, vazebná nerovnováha, amniocentéza a detekce dědičných chorob)7) Modelové organismy a genetická analýza řízení buněčného cyklu8) Kontrola růstu buněk a obecné principy kontroly růstu a homeostáze organismu (signální dráhy inzulinu, kinázy TOR a proteinu myc)9) Výzkum nádorů u člověka.10) Pokroky v molekulární genetice (přednáška na přání z témat genomika, transgeneze, microarrays, nové genetické markery na bázi GFP a jejich použití)Obsah cvičení:a) Příprava prezentace na téma rozvíjející některou z přednášek s pomocí článku vybraného z předního impaktovaného časopisu.b) Příprava posteru na téma rozvíjející některou z přednášek s pomocí článku vybraného z předního impaktovaného časopisu.

Literatura

An Introduction to Genetic Analysis by Anthony J. F. Griffiths, Jeffrey H. Miller, David T.Suzuki, Richard C. Lewontin, and William M. Gelbart. W.H. Freeman and Comp. Molekulární genetika modelových organismů - skripta v elektronické formě: (obnovená verze skript Molekulární biologie živočichů).

Požadavky

Periodicita: v každém akademickém roce.Speciální kurz doktorského studijního oboru Molekulární a buněčná biologie a genetika

Garant

doc. RNDr. Michal Žurovec, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Michal Žurovec, CSc.