Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy moderní biologie (KMB / 607)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMB / 607 - Základy moderní biologie, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek:1. Úvod do biologie jako vědní disciplíny. Definice života. Vznik evoluční teorie.Darwin a Wallace. Jak se formovala evoluční teorie - co předcházelo Darwinovi. Stav znalostí v Darwinově době, jaké velké otázky Darwin (a Wallace!) řešil. Co následovalo po zveřejnění velké teorie.2. Mendelovská genetika. Buňka jako základ života, chromozomální teorie dědičnosti.Co evoluční teorie postrádala - jak se vlastnosti, vystavené přírodnímu výběru, dědí z jedné generace do další. Chromozomy - od Flemminga k Suttonovi, jak chromozomy dobře zapadají do Mendlových zákonů dědičnosti. Thomas Morgan a umístění genů octomilky na chromozomy.3. Genetická diverzita, neo-darwinismus. Rozluštění genetické informace.Co je zdrojem diverzity organismů, mutace, genetická rekombinace, procesy mikroevoluce.Co je chemickou podstatou genů - principy nejdůležitějších experimentů vedoucí k odhalení DNA jako nositelky dědičné informace (pokusy Averyho a McLeoda, pokusy Hersheyho a Chaseové). Watson a Crick a jejich cesta k jednomu z "největších objevů 20. století".4. Centrální dogmaCentrální dogma a rozluštění genetického kódu (Nirenberg a Matthaei). Molekulární nůžky a zrod rekombinantních technologií. PCR a její aplikace.5. Přečtení genetické informace, éra genomiky a metagenomiky.Princip sekvenování genomů. Co přesně znamená "znát kompletní genetickou informaci". Genomické přístupy v biologii.6. Kde v DNA nalézáme rozdíly, zodpovědné za obrovskou diverzitu života? (to je něco, co by mohlo zajímat i zeleného biologa)Opakování centrálního dogmatu. Mutace z pohledu realizace genetické informace - regulační/kódující mutace, konzervativní záměny, polymorfismus vs. mutace atd. Možnosti detekce variability a co ta variabilita znamená.7. Diferenciace buněk a epigenetika.Regulace exprese genetické informace. Epigenetika. Projekty ENCODE. Diferenciace buňky a vývoj mnohobuněčného organismu.8. Vývojová biologie.Jak je vývoj trojrozměrného organismu zakódován do souvislé řady nukleotidů v DNA.9. Evo-Devo.Vývoj z pohledu evoluce. Nejnovější lekce z analýzy a srovnávání genómů (čím se lišíme od šimpanze). Vývoj rostlin vs. vývoj živočichů.10. Experimentální biologie a modelové organismyJak zjistit funkci genu v organismu? Klasická a reverzní genetika.11. Moderní biologie v praktických aplikacích - pokroky, výzvy a problémy dnešní biomedicíny, geneticky modifikované organismy, syntetické organismy.Genová terapie, rakovina a nádorová terapie, kmenové buňky. Problém GMO. Budoucnost v podobě uměle vytvořených organismů.

Literatura

BioInquiry - Making Connections in Biology. 3rd edition. Nancy Pruitt, Larry S. Underwood. JOHN WILEY & SONS 2006. ISBN: 0-471-47321-9. Evoluce - Pozoruhodný příběh dějin vědecké teorie. Edward J. Larson. Nakladatelství Slovart 2009. ISBN 978-80-7391-157-7. Nekonečné, nesmírně obdivuhodné a překrásné. Nová věda evodevo. Sean B. Carroll. Academia - Galileo 2010. ISBN: 978-80-200-1800-7.

Požadavky

Periodicita: v každém akademickém roce.

Garant

Mgr. Tomáš Doležal, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Tomáš Doležal, Ph.D.