Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základní metody molekulární biologie (KMB / 608)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMB / 608 - Základní metody molekulární biologie, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášky:ÚVOD1. Základní orientace v "molekulárnické" laboratoři, přístrojové vybavení, chemikálie a příprava reagencií.2. Práce se sekvencemi - základní pravidla, orientace v databázích, zpracování sekvencí v počítači1. BLOK - základní metodická výbava molekulárního biologa (experimentálního i zeleného) včetně technických detailů:3. Izolace různých typů nukleových kyselin, základní analýza DNA, elektroforéza.4. Klonování DNA - různé přístupy, vektory, restrikční enzymy, úpravy sekvencí v počítači, návrh klonovacího postupu.5. PCR a její nejrůznější aplikace.6. Speciální přednáška - Problematika genetických modifikací, školení o geneticky modifikovaných organismech (GMO) - nutné pro praktickou část (účast nutná).7. Značení a detekce nukleových kyselin, hybridizace, blotování.8. Sekvenování DNA, "next generation sequencing"2. BLOK - představení dalších přístupů - pouze jejich principů a k čemu se dají využít. Detailněji budou pak rozebírány v nadstavbových kurzech podle orientace a zájmu studenta:9. Analýza polymorfismu a genetické diverzity, hledání homologických genů.10. Principy analýzy exprese na úrovni RNA a proteinů - Northern blot, in situ hybridizace, Real-Time PCR, microarrays, protilátky, Western blot, imunolokalizace.11. Proteomika, metabolomika, hmotnostní spektroskopie.Obsah cvičení:Izolace genomové DNA a totální RNAReverzní transkripce - vytvoření cDNAPCR amplifikace z genomové DNA a cDNA, gelová elektroforézaTA-klonování amplifikovaného fragmentu do vektoru a transformace do bakteriíBlue/white selekce koloniíIzolace plazmidové DNARestrikční štěpení izolované DNA, restrikční mapováníSekvenování zaklonovaného produktuUrčení sekvence pomocí BLAST

Literatura

ŠMARDA, DOŠKAŘ, PANTUČEK, RUŽIČKOVÁ, KOPTÍKOVÁ, Jana. Metody molekulární biologie. Vyd. 1. Brno: Masarykova univerzita, 2005.

Požadavky

Periodicita: v každém akademickém roce.

Garant

Mgr. Adam Bajgar, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Adam Bajgar, Ph.D.Mgr. Adam Bajgar, Ph.D.Mgr. Lucie JONÁTOVÁ