Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Farmakodynamika a farmakokinetika (KME / 061)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KME / 061 - Farmakodynamika a farmakokinetika, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášky:I Obecné principy platné ve farmakologii1. Farmakologie 21. století2. Účinky léčiv: obecné principy, molekulární aspekty3. Mechanismy buněčných účinků léčiv: buněčná excitace, kontrakce, sekrece, proliferace a apoptóza4. Metody a způsob měření ve farmakologii5. Absorpce a distribuce léčiv6. Eliminace a farmakokinetika léčivII Chemické mediátory7. Chemické mediátory, cholinergní a noradrenergní transmise8. Ostatní periferní mediátory: 5-hydroxytryptamin, puriny, peptidy a proteiny, organické nitráty9. Lokální hormony, zánětlivé a imunitní reakce. Protizánětlivá a imunosupresivní léčivaIII Léčiva s účinkem na orgánové systémy10. Kardiovaskulární a respirační systém11. Systém krvetvorby12. Ledviny a zažívací trakt13. Endokrinní systémIV Léčiva s účinkem na nervový systém14. Mediátory chemického přenosu a účinky léčiv na centrální nervový systém (CNS)15. Aplikace léčiv k terapii onemocnění CNSV Léčiva používaná v terapii infekčních a nádorových onemocnění16. Základní principy chemoterapie17. Antibakteriální a antivirová léčiva18. Chemoterapie nádorového onemocněníVI Speciální oblasti farmakologie19. Individuální variabilita a lékové interakce20. Škodlivé účinky léčiv21. Genová terapie22. Výzkum a vývoj léčiv, jejich preklinický a klinický vývoj, komerční aspekty farmakoterapie

Literatura

Hynie, S.: Farmakologie v kostce. Hynie, S.: Obecná faramkologie 1 a 2, skripta UK, Praha 1993. Katzung, B.G.: Základní a klinická farmakologie, 2000. Lincová, D.: Praktická cvičení z farmakologie, skripta UK, Praha 1991. Lincová, Farghali et al.: Základní a aplikovaná farmakologie, 2002. Lüllmann, H. et al.: Barevný atlas farmakologie, 2001. Plevová, J.: Zvláštnosti klinické farmakologie vyššího věku, Praha 1992.

Požadavky

Periodicita: běží každý rok

Garant

MUDr. Josef Klíma, CSc.

Vyučující

RNDr. Evžen Buchar