Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Imunologie (KME / 216)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KME / 216 - Imunologie, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přehled probírané látky1. Imunita - přehled základních funkcí: úloha imunitního systému, přirozená a získaná imunita, regulace imunitního systému.2. Experimentální systémy v imunologii. Buňky a orgány imunitního systému: lymfocyty, mononukleární fagocyty, granulocyty, primární a sekundární lymfoidní orgány, recirkulace lymfoidních buněk.3. Antigeny: chemické a biologické vlastnosti, adjuvancia, hapteny, virové a bakteriální antigeny, mitogeny.Struktura a funkce imunoglobulinů: antigenní determinanty na imunoglobulinech, vlastnosti a funkce imunoglobulinových tříd.4. Interakce antigenu s protilátkou: afinita, avidita, zkřížená imunologická reaktivita. Imunochemické reakce. Monoklonální protilátky.5. Organizace a exprese imunoglobulinových genů: vývoj protilátkové diverzity.6. Hlavní histokompatibilitní komplex: struktura a funkce MHC molekul.T-receptor: vývoj TCR diverzity, MHC restrikce, vývoj T buněk.7. Cytokiny: struktura a funkce cytokinů a jejich receptorů.Vývoj humorální imunitní odpovědi: primární a sekundární odpověď, prezentace antigenu, úloha cytokinů.8. Buněčná imunita: T buněčná cytotoxicita, na protilátkách závislá buněčná cytotoxicita, oddálená přecitlivělost. Regulace imunity, imunologická tolerance.9. Komplementový systém: klasická, alternativní a lektinová dráha aktivace komplementu, regulace.Hypersensitivita: časná a oddálená přecitlivělost, anafylaxe, hypersenzitivita z imunních komplexů.10. Vakcíny: inaktivované, atenuované, subjednotkové, rekombinantní, vektorové.Imunitní odpověď na infekci: virové, bakteriální a parazitické infekce.11. Transplantační imunologie: transplantační antigeny, mechanismus odhojení štěpu, imunosuprese.Protinádorová imunita: maligní transformace buněk, nádorové antigeny, imunoterapie nádorů.

Literatura

Coico R., Sunshine G.: Immunology a Short Course (6th ed.), Wiley-Blackwell 2009, 391 pp. J. Krejsek, O. Kopecký: Klinická imunologie, Nucleus HK 2004, 941 str. J. Kuby: Immunology (3rd ed.), W.H. Freeman and Company 1997, 664 pp. V. Hořejší, J. Bartůňková: Základy imunologie, Triton 1998, 219 str.

Požadavky

Periodicita: v každém akademickém roce.

Garant

prof. RNDr. Jan Kopecký, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Jan Kopecký, CSc.RNDr. Helena Langhansová, Ph.D.