Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fotografické techniky II. (KME / 625)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KME / 625 - Fotografické techniky II., Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah cvičení:1. Klasická fotografie pro pokročilé fotografy-biology. Fotografické přístroje a doplňky. Fotoreceptář pro pokročilého fotografa. Vyhodnocení snímků. 2. Vědecká makrofotografie a fotografie zblízka pro zkušeného biologa. 3. Černobílá i barevná mikrofotografie v optickém mikroskopu. Fotografický záznam obrazu při fázovém kontrastu, pozorování v zástinu, v Nomarského kontrastu, fluorescenční mikroskopii, Hoffmannově kontrastu. Měření velikosti objektů. Vyhodnocování obrazu v optické mikroskopii. 4. Digitální analýza obrazu v laserové skanovací konfokální mikroskopii. Pozorování a fotografování in vivo. 3-D rekonstrukce objektů. (Dr.Ivo Šauman, PhD.) 5. Využití výpočetní techniky ve fotografii a v mikroskopii (optické i elektronové). Hardware a software. Základy počítačové grafiky. Digitální zobrazování. Analýza obrazu. Rekonstrukceobjektů. Stereologie. Profesionální tisk obrázků z PC. 6. Speciální fotografické metody ve vědecké fotografii (ultrafialová a infračervená fotografie,chromogenní a další zesilování primárních fotografických dat, holokopie, equidenzy, filtrace detailů atd). Odvozené techniky dostupné ve zdejším areálu. 7. Digitální fotografie a digitální fotokomora. Současný stav a budoucnost klasické a digitální fotografie. 8. Experimentální digitální fotografie. 9. Vědecká digitální fotografie. 10. Digitalizace obrazu biologických objektů speciálními prostředky. 11. Analogová (S-VHS and Hi8) a digitální (DV, Digital8) filmová technika. Frame grabbery.Úprava videozáznamu v PC a dalším speciálním zařízení. 12. Profesionální využití klasických a digitálních fotografických, počítačových a videotechnik v prezentaci vědeckých výsledků. 13. Internet jako zdroj odvozených informací pro profesionálního biologa a fotografa. 14. Psychologické aspekty fotografie. Fotografie a paragrafy. Autorský zákon. Etika ve fotografii. 15. Diskusní fórum se specialisty na biologickou fotografii. 16. Kreativita ve vědecké fotografii.

Literatura

Daye D., rok neuveden: Special Effects Photography. A behind-the-scenes guide to new and unusual photographic processes and techniques. Rotovision SA (Hove), 160 stran. http://www. entu. cas. cz/labdigit. Krug W., Weide H.-G., 1978: VĚDECKÁ FOTOGRAFIE VE FOTOGRAFICKÉ PRAXI. výjimečně krátkodobě možno zapůjčit od Dr.Weydy, ENTÚ (velmi unikátní kniha) SNTL (Praha), 160 str. Langford M.,1998: Advanced Photography. Focal Press (Oxford), 325 pp. Ray S.F.,1999: Scientific Photography and Applied Imaging. Focal Press (Oxford), 559 pp. Ullman A., 1979: TECHNICKÉ TRIKY VE FOTOGRAFII. SNTL (Praha), 160 str.

Požadavky

Periodicita: v každém akademickém roce.

Garant

doc. RNDr. František Weyda, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. František Weyda, CSc.