Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Enzymologie (KME / 663)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KME / 663 - Enzymologie, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek:1. Úvod do studia, struktura bílkovin. Vymezení rozsahu předmětu, základní pojmy a metody proteinové chemie. 2. Klasifikace a názvosloví enzymů. Rozdělení enzymů do tříd, systematické názvosloví, obecná charakterizace jednotlivých tříd enzymů. 3. Struktura a funkce enzymů, mechanismy enzymových reakcí. Konformace a kvarterní struktura enzymů, aktivní centra enzymů. Vztah enzymové a neenzymové katalýzy, energetická stránka katalýzy. Příklady mechanismu katalytického účinku enzymů. 4. Kinetika enzymových reakcí. Odvození rovnice Michaelise a Mentenové, zjištění hodnot KM a V. Kinetika inhibice jednosubstrátových enzymových reakcí. 5. Metody pro charakterizaci enzymů. Stanovení molekulové hmotnosti, isoelektrického bodu, pH optima, Michaelisovy konstanty, aminokyselinového složení, primární struktury. 6. Metody pro stanovení enzymových aktivit. Spektrofotometrické, fluorimetrické, manometrické, chromatografické, elektrochemické a imunochemické metody. 7. Koenzymy. Klasifikace, charakterizace, modifikace, využití. 8. Inhibitory a aktivátory. Klasifikace, charakterizace, využití. Inhibitory jako therapeutické preparáty. 9. Upstream processing. Screening producentů požadovaných enzymů. Mikrobiální fermentace, tkáňové kultury. Zvyšování produkce enzymů. 10. Downstream processing. Metody pro isolaci enzymů, hygienické aspekty. 11. Imobilizace a stabilizace enzymů. Klasifikace nosičů a modifikujících polymerů, přehled metod pro imobilizaci enzymů, jejich využití. 12. Aplikace enzymů. Nejdůležitější aplikace enzymů (potravinářský průmysl, výroba biodetergentů, biosensory, organické syntézy, lékařství). 13. Nejnovější poznatky v enzymologii. Enzymologie v nevodných prostředích, syntetické a semisyntetické enzymy, enzymové modely, abzymy. Enzymové inženýrství.Obsah cvičení:Isolace a purifikace vybraných enzymů a stanovení jejich aktivity. Využití enzymů pro stanovení biologicky aktivních látek.

Literatura

Uhlig,H.: Enzyme arbeiten für uns. Carl Hanser Verlag, München, 1991. Vodrážka,Z., Krechl,J.: Bioorganická chemie. SNTL, Praha, 1991. Vodrážka,Z., Rauch,P., Káš,J.: Enyzmologie. VŠCHT Praha, 1991.

Požadavky

Periodicita: v každém akademickém roce.

Garant

prof. Ing. Ivo Šafařík, DrSc.Ing. Miroslava Šafaříková, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Ivo Šafařík, DrSc.Ing. Miroslava Šafaříková, CSc.