Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Laboratorní hematologie (KME / 724)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KME / 724 - Laboratorní hematologie, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek:1.Vymezení oboru laboratorní hematologie. Základy srovnávací hematologie. 2. Charakteristika krvetvorných orgánů. Vývoj hemopoezy. Všeobecná charakteristika krvetvorných orgánů. 3. Morfologie erytropoézy a granulopoézy. 4. Morfologie lymfopoézy, monocytopoézy a trombocytopézy. 5. Kmenové buoky: jejich vlastnosti, význam pro genovou terapii, apoptóza. 6. Růstové faktory. Úloha extracelulární matrix v krvetvorbě. 7. Erytrocyt a jeho poruchy, anémie. 8. Granulopoéza a granulocyt, poruchy funkce granulocytů, kvantitativní poruchy granulocytů, leukémie. 9. Monocyt a makrofág. Produkce monocytů a makrofágů. Poruchy funkce a produkce makrofágů a monocytů. Neoplazie monocyto-makrofágového systému. 10. Lymfocyt. Funkce lymfocytů Produkce lymfocytů.Poruchy produkce a funkce lymfocytů. Lymfoproliferační onemocniní. 11. Trombocyt. Produkce a vznik trombocytů. Strukturní fyziologie trombocytů. Funkce trombocytů. Adheze. Degranulace. Agregace. Poruchy trombocytů. Trombocytopenie. Trombocytopenie ze zvýšené ztráty destiček. Trombocytopenie ze snížené produkce destiček. Trombocytopatie. Získané poruchy funkce destiček. Vrozené poruchy funkce destiček. Trombocytóza. 12. Plazmatický koagulační systém.Charakteristika koagulačních faktorů. Koagulační reakce. Tromboplastinogeneze. Tvorba trombinu. Tvorba fibrinu. Fibrinolýza. Plazminogen. Aktivátory plazminogenu. Interakce plazminu s fibrinogenem a fibrinem. Poirozené inhibitory koagulace a fibrinolýzy. 13. Poruchy koagulace plazmy. Hemofilie A a von Willebrandova choroba. Hemofilie B – Christmasova nemoc. Ostatní funkční defekty faktorů. Poruchy syntézy fibrinogenu. Diseminovaná intravaskulární koagulace. 14. Hematologie ve farmaceutickém výzkumu. Nové léky a testovací schéma. Diagnostické procedury. Predikce nežádoucích účinků na krvetvorný systím a krvinky human trials.Obsah cvičení:Odběry krve a krevtvorných orgánů u laboratorních živočichů. Morfologie v normě a patologie krvinek člověka a laboratorních zvířat. Morfologie krvetvorných buněk. Koagulace plazmy.

Literatura

A. Sakalová et al.: Hematológia a transfuziológia. Osveta, Martin 1995. B. Friedman: Hematologie v praxi. Galén, Praha 1994. E. Beutler et al.: William´s Hematology. 5th edition. McGraw-Hill Book Comp., New York 1995. J. V. Dacie and S. M. Lewis: Practical Haematology. Churchil Livingstone, Edinburgh 1984.

Požadavky

Periodicita: v každém akademickém roce.

Garant

MUDr. Jana Vondráková, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Jana Vondráková, Ph.D.MUDr. Jana Vondráková, Ph.D.