Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Infekční lékařství (KME / 729)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KME / 729 - Infekční lékařství, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášky:1. Obecné poznatky: interakce mikroorganismus- makroorganismus , infekční nemoc jako jedna zmnoha jejích možností. Základy patogeneze infekční nemoci. Symptom, syndrom, nemoc.Principy diagnózy infekční nemoci, odlišný úhel pohledu klinika a laboratorního pracovníka.2. Léčba infekčních nemocí: chemoterapie, další komplexní péče o nemocného3. Infekce kůže a kožní projevy celkových infekcí4. Infekce zažívacího traktu (průjmová onemocnění)5. Infekce jater (hepatitidy)6. Infekce ledvin a močových cest7. Infekce dýchacího traktu (respirační) a tuberkulóza8. Infekce centrální nervové soustavy (neuroinfekce)9. Infekce srdce a cév10. Infekce kostí a kloubů11. Sepse12. HIV/AIDS13. Některá parazitární onemocnění14. Infekce u zvláštních skupin nemocných: imunodeficit, polymorbidita, podvýživa, cizí těleso v těle,stáří, gravidita

Literatura

Beneš a kolektiv: Infekční lékařství Galén 2009 (rozsáhlá základní učebnice oboru). Václav Dostál a kol.: Infektologie, skripta Karolinum, 2004.

Požadavky

Periodicita: předmět běží každý rok

Garant

MUDr. Václav Chmelík

Vyučující

MUDr. Václav Chmelík