Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výživa člověka (KME / 746)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KME / 746 - Výživa člověka, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek:Historie výzkumu výživy. Hlavní aspekty výživy (jako zdroj energie, živin, vitaminů a minerálů, vliv frekvence příjmu potravy). Výživa v patogeneze závažných onemocnění. Zásady racionální výživy. Základy klinické výživy.Obsah přednášky:1. Úvod do výživy: Základní terminologie, obecné aspekty výživy, historický přehled.2. Fyziologie a biochemie živin I: Živiny jako zdroje energie, energetický obsah potravy.3. Fyziologie a biochemie živin II: Úloha minerálů a stopových prvků.4. Fyziologie a biochemie živin III: Úloha vitamínů a biologicky aktivních látek.5. Trávení a vstřebávání: Úloha orgánů v trávení, enzymy a hormony. Štěpení jednotlivých živin.6. Metabolismus: Proteiny, tuky, karbohydráty.7. Optimální přísun živin: Doporučené denní dávky živin, tekutin a energie.8. Principy správné výživy: Doporučení pro populaci, výrobce, dodavatele.9. Výživa pro jednotlivé věkové skupiny: Výživa kojenců, dětí, adolescentů, těhotných žen, kolících žen, výživa ve stáří.10. Výživa ve zvláštních podmínkách: Výživa sportovců, výživa v extrémních podmínkách.11. Alternativní směry ve výživě: vegetariánská výživa, makrobiotika, dělená strava, "fit for life", syrová strava.12. Výživový stav populace: Retrospektivní a prospektivní metody, klinicko-biochemické výzkumy.13. Výživový stav populace: Výsledky výzkumů v ČR a EU.14. Dietetika: léčba a prevence chorob spojených s výživou.

Literatura

Biesalski, H.-K., Fürst, P., Kasper, H. et al.: Ernährungsmedizin. 3. Auflage. Georg Thieme Verlag Stuttgart 2004. DGE, ÖGE, SGE, SVE: Reference Values for Nutrient Intake. 1.Edition. Umschau Brauns GmbH, Frankfurt/Main 2002. Elmadfa I., Leitzmann C.: Ernährung des Menschen. 4. korrigierte und aktualisierte Auflage. Verlag Eugen Ulmer, Stuttgart 2004. Provazník, K. a kol. Manuál prevence v lékařské praxi II. SZÚ Praha, 1995.

Požadavky

Periodicita: v každém akademickém roce.

Garant

doc. MUDr. Miroslav Stránský