Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do bioakustiky (KZO / 144)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZO / 144 - Úvod do bioakustiky, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášky:1. Základní pojmy, příklady výzkumu, využití bioakustiky a vlastnosti zvuku - vlnová délka, frekvence, rychlost zvuku v prostředí, intenzita, infrazvuk a ultrazvuk. 2. Nahrávaní a analýza zvukového záznamu - mikrofony, rekordéry, digitalizace, aliasing, software, spektrogramy, spektra a oscilogramy - nastavení a použití. 3. Produkce akustických signálů: principy a omezení produkce zvuku, vibrační a resonanční aparáty, stridulace, stavba a funkce syringu a hlasivek, další způsoby produkce zvuku. 4. Přenos zvuku: degradace zvuku v prostředí - absorbce, odraz, ozvěny; komunikační kanály (SOFAR), design ideálního signálu, adaptace na různá prostředí. 5. Příjem zvuku: částicové (Johnstonův orgán), tlakové (ucho) a fázové detektory; mechanismus příjmu a vnímání akustických signálů. 6. Teorie akustické komunikace: výměna informací x assessment, management; typy signálů - indexové, handicapy, konvenční, atd. 7. Variabilita akustických signálů: individuální (vliv dědičnosti a učení), lokální (mikrodialekty, dialekty, regiolekty), časová (den, sezóna, roky - kulturní přenos); druhově specifické znaky, Motivation-structural rules. 8. Funkce vokalizací v intra- a intersexuálním výběru. 9. Učení a vokalizace u lidí a pěvců: close x open ended learners, senzitivní perioda, sensorimotorická perioda, krystalizace, vliv izolace a akustického feedbacku, organizace vokálních center - HVC, Brockovo a Wernickeho centrum, atd. 10. Speciality akustické komunikace lidí: vznik jazyka, komplexita - fonémy, slova, věty, referenční vokalizace u lidí a zvířat, syntax u lidí a zvířat, rekurze.Přednáška seznámí studenty se zvláštnostmi akustické komunikace u různých skupin živočichů (hmyz, žáby, ptáci, savci včetně člověka). Podrobněji se zaměří na akustickou komunikaci u ptáků. Při výuce budou použity i ukázky z výzkumných projektů přednášejících (včetně motivace výzkumu, použitých metod a následné interpretace).

Literatura

Bradbury, J.W. & Vehrencamp, S., 1998. Principles of Animal Communication, Sinauer Assn. Catchpole, C.K. & Slater, P.J.B., 2003. Bird Song, Cambridge University Press. Marler, P.R. & Slabbekoorn, H., 2004. Nature s Music: The Science of Birdsong, Academic Press. Owings, D.H. & Morton, E.S., 1998. Animal vocal communication, Cambridge University Press.

Požadavky

Periodicita: pouze v akademickém roce začínajícím lichým letopočtem (např. 2009/2010).V případě zájmu lze zorganizovat i praktické cvičení zahrnující nahrávaní a následné analyzování nahrávek.

Garant

RNDr. Tereza Petrusková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Ema KnotkováMgr. Pavel LinhartRNDr. Tereza Petrusková, Ph.D.