Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Genetika v ochraně přírody (KZO / 146)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZO / 146 - Genetika v ochraně přírody, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášky:Zaměření oboru: Biodiverzita a úbytek druhů, genetická diverzita a vymírání.Evoluční biologie a ochrana přírody: lidská činnost a evoluční procesy, detekce, výběr a ochrana evolučních jednotek. Zdroje dat pro detekci evolučních jednotek.Genetická variabilita: polymorfní lokusy, očekávaná vs. obdržená variabilita, kvantitativní aditivní variabilita a genetické mapování.Variabilita v měnícím se prostředí: Fragmentace habitatů a bariéry genového toku, inbreeding, migrace, efektivní velikost populace, překryv generací, demografie a extinkce.Geny pod selekcí: Variabilita MHC u jednotlivých skupin obratlovců, imunogenetika, patogeny a parazité, lokální adaptace - Fst, Qst.Populace a forenzní genetika: identifikace jedinců, testování pohlaví a rodičovství, testy pravděpodobnosti.Genomika v ekologii a ochraně přírody: získávání dat, genomika nemodelových organismů, SNP genotyping, kvantitativní lokusy (QTL), genová exprese.Invazní druhy: genetika introdukovaných organismů, vzájemné interakce s původními organismy včetně kompetice a hybridizace.Management ohrožených populací: dlouhodobé přežití populací, antropogenická hybridizace, reintrodukce, translokace.Ohrožené organismy v lidské péči: genetika a management (inbreedingová a outbreedingová deprese, simulace přežívání populace, pomocné nástroje - kryobanky, umělé inseminace apod.).Obsah cvičení:Cvičení budou zaměřena na implementaci teorie do praxe formou seznámení se s vybranými metodami analýzy dat na PC a praktickými ochranářskými přístupy k populacím v přírodě a v lidské péči (zoo, semi-rezervace apod.). Studenti dále navrhnou, zpracují a odprezentují vlastní vzorové projekty (výběr zájmového organismu, analýza dat, návrh managementu) na aktuální témata z médií, chovatelské praxe (zoo) a literatury.Literatura Allendorf & Luikart: Conservation and the Genetics of PopulationsFrankham et al.: Introduction to conservation genetics

Literatura

Allendorf & Luikart: Conservation and the Genetics of Populations. Frankham et al.: Introduction to conservation genetics.

Požadavky

Periodicita: předmět běží v akademickém roce začínajícím sudým letopočtem (např. 2012/2013)Doporučené přednášky: Genetika nebo Genetika I a II, Populační genetika

Garant

RNDr. Jan Štefka, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Roman Fuchs, CSc.Mgr. Hana KonvičkováRNDr. Jan ROBOVSKÝ, Ph.D.RNDr. Jan Štefka, Ph.D.Mgr. Hana KonvičkováRNDr. Jan ROBOVSKÝ, Ph.D.RNDr. Jan Štefka, Ph.D.