Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Behaviorální ekologie (KZO / 147)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZO / 147 - Behaviorální ekologie, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášky:Vymezení pozice behaviorální ekologie k ostatním behaviorálním koncepcím. Optimalizace chování, náklady a zisky. Optimální potravní chování. Parazit a hostitel, predátor a kořist. Sobectví a altruismus. Kooperace živočichů. Kompetice o zdroje, náklady na obranu zdrojů, velikost teritoria. Evolučně stabilní strategie (ESS). Vývoj sexuálního dimorfismu. Sexuální konflikt a výběr. Selekce pro atraktivnost a hypotéza handicapu. Párovací systémy. Alternativní strategie rozmnožování (ASR), náklady a zisky, změna pohlaví. Signály a komunikace živočichů. Behaviorální ekologie člověka, evoluční psychologie, osobnostní rysy.

Literatura

Dugatkin L.A. 2004: Principles of animal behavior. W.W. Norton & Company, New York, London. Krebs J.R. & Davies N.B. (eds), 1997: Behavioral ecology: An evolutionary approach (4th ed.). Sinauer Associates, Sunderland, MA. Krebs J.R. & Davies N.B. 1993: An introduction to behavioural ecology. Blackwell Scientific Publications, Oxford.

Požadavky

Periodicita: pouze v akademickém roce začínajícím sudým letopočtem (např. 2010/2011).

Garant

doc. RNDr. František Sedláček, CSc.

Vyučující

RNDr. Roman Fuchs, CSc.doc. RNDr. František Sedláček, CSc.doc. Mgr. Radim Šumbera, Ph.D.