Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zvířata v lidské péči (KZO / 372)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZO / 372 - Zvířata v lidské péči, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek:Historie chovu zvířat a jeho význam pro člověka; tři pilíře úspěšného chovu: zabránění traumat živočichů vzniklých ze sociálních střetů nebo nedokonalým ustájením, krmivářství, hygiena chovu. Tyto pilíře odpovídají dlouholetým patologickým výsledkům příčin uhynutí chovaných zvířat. Chování a jeho význam pro chov. Základy krmivářství - stanovení vyvážených krmných dávek, jejich výpočty, druhy krmiv a jejich uskladnění, význam objemového krmiva pro býložravce, napájení minerální a vitaminové doplňky, napájení. Domestikace a její neblahé důsledky. Populační genetika v záchranných chovech ohrožených druhů zvířat; inbrídingové koeficienty, plemenné knihy. Odchyt manipulace a transport zvířat – anestezie, imobilizace; aklimatizace a její problémy. Hygiena chovu - profylaxe – zoonosy - karanténní zařízení - vakcinace - teplo, chlad. Etické problémy při chovu zvířat. Veterinární předpisy, zákonné normy CITES, další mezinárodní konvence. Mezinárodní světová spolupráce k záchraně vyhubením ohrožených druhů živočichů - spolupráce s IUCN a SSC 13. Exkurze do provozu zoologické zahrady a chovu laboratorních zvířat např. v FgÚ AV ČR.Obsah cvičení:

Literatura

Hediger, H. (1966): Mensch und Tier im Zoo, Tiergarten-Biologie, A. Mueller Verlag, Zürich. Cherfas, J. (1984): ZOO 2000, Jolly and Barber, Rugby. Nejmodernější poznatky přináší:. Puschmamm,W. (1977): Wildtiere in der Menschenhand, Landwirt. Verlag, Berlin. ročenka Zool. Society London: International Zoo Yearbook. specializovaný časopis Únie zoologických zahrad Der Zoologische Garten, vydávaný v Berlíně /němčina, angličtina/.

Požadavky

Periodicita: pouze v akademickém roce začínajícím sudým letopočtem (např. 2010/2011).

Garant

RNDr. Jan ROBOVSKÝ, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Jan ROBOVSKÝ, Ph.D.