Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekologie smyslového vnímání (KZO / 374)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZO / 374 - Ekologie smyslového vnímání, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek:Pojem smyslové ekologie; J. v. Uexkül a koncept smyslového prostředí; fyzikální, trofická a informační interakce, informace, signál, cue, podnět, vzruch, vjem, senzor, receptor, komunikace, orientace v čase a prostoru. Somatosenzorika a mechanorecepce (propriocepce, kinestéze, hmat a dotyk), vnímání vlnění, polohy, gravitace, zrychlení, sluch, zrak, vnímání teploty, elektrorecepce, magentorecepce, čich a chuť. Jak najít a poznat potravu, partnera, domov.Obsah cvičení:

Literatura

Dusenbery, D. B.: Sensory ecology. W. H. Freeman and Company, New York, 1992. Relevantní kapitoly v učebnicích anatomie a fyziologie člověka a živočichů, etologie a zoologie, jakož i statě v odborném písemnictví, jež budou specifikovány v průběhu přednášky.

Požadavky

Periodicita: pouze v akademickém roce začínajícím lichým letopočtem (např. 2015/2016).

Garant

prof. RNDr. Hynek Burda, CSc.

Vyučující

doc. Mgr. Radim Šumbera, Ph.D.