Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biodiverzita a makroekologie (KZO / 392)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZO / 392 - Biodiverzita a makroekologie, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek:Vznik a dynamika prostorového uspořádání krajiny: Patch dynamics a vznik mozaikovitosti, vliv klimatických změn a disturbancí, cyklické změny a alternace společenstev, klíčové druhy; typy heterogenního prostředí, mozaikovité a fraktálové uspořádání krajiny. Osidlování heterogenního prostředí: habitat selection, volná vs. despotická distribuce, disperze a její vztah k životní strategii organismu. Metapopulační dynamika: Dynamika lokální kolonizace a vymírání, role prostorové struktury a fragmentace prostředí, časoprostorové změny populační početnosti; nelineární efekty, multiple equilibria, dynamika areálových posunů a velkoplošného ústupu druhů; model zdroj-propad. Makroekologie – Prostorová distribuce a početnost organismů: Jádrové a satelitní druhy, vztahy mezi abundancí, rozlohou obývané plochy, tělesnou velikostí a jinými charakteristikami organismů; pravidlo energetické ekvivalence. Regionální druhová diverzita a procesy, které ji ovlivňují: Faktory ovlivňující rychlost speciace a extinkce, význam různých speciačních modů; druhový výběr a koreláty taxonomické diverzity. Makroekologické jevy spojené s druhovou diverzitou: Vztah k velikosti plochy, k produktivitě prostředí, latitudinální gradient diverzity; hypotézy vysvětlující tyto jevy, vztah k časoprostorové proměnlivosti prostředí; globální diverzita a její změny. Udržování druhové diverzity v čase, ekologická stabilita: Společenstva a jejich časoprostorová kontinuita, individualistický vs. superorganismální přístup; konvergence a divergence společenstev, problémy s měřítkem a měřením stability. Změny populačních početností, areálů rozšíření a společenstev v různých časových měřítkách: typy časové proměnlivosti, křivka záhuby a spektra proměnlivosti. Samoorganizované kritično, význam vzácných událostí. Ekologické procesy probíhající ve velkých časových měřítkách: Teorie přerušovaných rovnováh a stáří taxonů; ekologický vs. evoluční čas, rychlost evoluce a koevoluce; evoluce a ekologie globálního ekosystému.Obsah cvičení:

Literatura

Blackburn T.M., Gaston K.J. Macroecology: Concepts and consequences. Cambridge University Press, 2003. Magurran A. E., May R. M. Evolution of Biological Diversity. Oxford University Press 1999. Brown J. H. Macroecology. University of Chicago Press, Chicago 1995. Gaston K. J., Blackburn T. M. Pattern and Process in Macroecology. Blackwell Science, Oxford 2000. Storch D., Marquet P.A., Brown J.H. Scaling biodiversity. Cambridge University Press, Cambridge 2007. Ricklefs R. E., Schluter D. Species Diversity in Ecological Communities: Historical and Geographical Perspectives. University of Chicago Press, 1993. Rosenzweig M. Species Diversity in Space and Time. Cambridge University Press 1995. Storch D., Mihulka S. Úvod do současné ekologie.Portál, Praha 2000.

Požadavky

Periodicita: v každém akademickém roce.

Garant

doc. RNDr. David Storch, Ph.D.