Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Computer Hardware (UAI / 609)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAI / 609 - Computer Hardware, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Částimikropočítače a jeho možnosti využití. Vývojové prostředí MPLABC - překladač C, debugger. Vysvětlení architektury mikropočítače. Použití pragma direktiv při překladu. Kompilace jednoduchého programu, nahrání do paměti mikropočítače. Modifikace programových parametrů. Opakování Ohmova a Kirchhoffových zákonů. Led diody a jejich využití.2. Vstupy mikroprocesoru, matice 4x4,obvody pro eliminaci přechodových dějů, použití debuggeru pro zobrazení dat z paměti v šestnáctové soustavě.3. LCD displej Hitachi 16x2, jeho parametry a konfigurační příkazy. Programování displeje. Úvod do problematikyobsluhy přerušení, nastavení příznaků. Základy měření s osciloskopem a logickým analyzátorem. Připojení displeje k mikropočítači pomocí drátových vodičů, seznámení se zapojením.4. Úvod do problematiky časovačů, možnosti jejich parametrů, propojování. Oscilátory, jejich použití a význam pro mikropočítače. Konstrukce programovatelného čítače. Ochrana vstupu testovacího vybavení. Parametry měřících přístrojů (multimetrů), jejich možnosti a omezení.5. Metody konverze analogového signálu na digitální, omezení A-D převodníků, vstupní obvody, návrh a zapojení jednoduchého digitálního voltmetru.6. Digitálně analogové převodníky (1R-2R), pulzně šířková modulace, použití filtrů na bázi dolní propusti. Ukázka softwaru na analýzu signálu. Řízení stejnosměrných elektromotorů, H-můstky7. Dvouvodičové sběrnice - I2C, SPI, CAN. Použití EEPROM pamětí při realizaci návrhu vlastní sběrnice.8. Lekce 8-14 budou věnovány práci na individuálních projektech v doučlenných týmech.1. Projekt se bude skládat z představení, návrhu,realizace (jak hardwarové tak i softwarové části), odladění a praktického předvedení2. Každá skupina bude mít přednášku ohledně problému návrhu na téma z následujících oblastí1. Klidový mód (s nízkým příkonem) - uspání - navození a vystoupení z těchto stavů.2. Hodiny reálného času.3. Vícenásobné kódování signálu4. Bipolární a unipolární krokové motory - požadavky na krokové motory5. Návrh obvodů, základy pojmy - impedance, kapacita, indukčnost, použití cívky a kondenzátoru.6. Použití komparátorů, Schmidtovy spouštěče, tvarování signálu.7. Základy zpracování signálu - úvod to rychlé Fourierovy transformace8. Zásady psaní kódu - hazardy v obvodech.9. Ukázka realizovaného řešení, včetně třístránkového popisu řešení, včetně schémat a výpisu zdrojového kódu .

Literatura

Data stránky a poučení z webových stránek Microchip. / Data sheets and tutorials on line at the Microchip site.

Požadavky

Periodicita: kurz je nabízen v každém akademickém roce.Další informace:Studenti si mohou stáhnout informace nebo rady, či i zdrojové kódy z webových stránek. Správné odkazy budou uvedeny.

Garant

Ing. Václav Novák, CSc.

Vyučující

Ing. Václav Novák, CSc.Ing. Václav Novák, CSc.