Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bezpečnost infrastruktury (UAI / 627)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAI / 627 - Bezpečnost infrastruktury, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášky:0. Úvod do možností zabezpečení síťové infrastruktury, přehled řešení.1. Typy síťových útoků.2. Bezpečnost přístupové (fyzické) vrstvy.3. Bezpečnost linkové (přepínací) vrstvy.4. Bezpečnost síťové vrstvy.5. Bezpečnost vyšších síťových vrstev.6. Bezdrátová bezpečnost a monitoring7. IDS a IPS systémy: principy, implementace a začlenění do infrastruktury.8. IDS a IPS na bázi SNORT a IPTables.9. Honeypot a honeynet: analýza známých i zcela nových útoků.10. WAF: WEB aplikační firewall a ochrana WEB aplikací.11. WAF na bázi Apache modulu mod_security.12. Integrace se SIEM systémy.Obsah cvičení:DHCP spoofing, MAC flooding, VLAN hopping, ARP spoofing/poisoning, network storms.Zabezpečení aktivních prvků, bezpečnost přístupových portů.IEEE 802.1x, MAC adresy a bezpečnost.Standardní a rozšířené ACL jejich aplikace, NAT, VLAN ACL.DHCP Snooping, IP Source Guard, Firewally a jejich konfigurace, IPSec + VPN.Konfigurace a analýza činnosti IDS/IPS systému na bázi SNORT a IPtables.Konfigurace a analýza činnosti honepypotu Honeyd a Dionaea.Konfigurace a analýza činnosti WAF mod_security.

Literatura

Carl ENDORF, Eugen SCHULTZ, Jim Mellander Detekce a prevence počítačového útoku, ISBN 80-247-1035-8. FRAHIM Jazib, Omar SANTOS and Andrew OSSIPOV. Cisco ASA: All-in-one Next-Generation Firewall, IPS, and VPN Services, Version 3. 2014. ISBN 978-1587143076.

Požadavky

Periodicita: kurz je nabízen v každém akademickém roce.Povinné prerekvizity: UAI 717, UAI 707.

Garant

Ing. Petr Břehovský

Vyučující

Ing. Petr BřehovskýIng. Rudolf Vohnout, Ph.D.Ing. Petr BřehovskýIng. Rudolf Vohnout, Ph.D.