Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nová legislativa EU pro ochranu os. údaj (UAI / 634)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAI / 634 - Nová legislativa EU pro ochranu os. údaj, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Ochrana osobních údajů v EU je v současné době legislativně upravena jednak Lisabonskou smlouvou a Chartou základních práv EU, tak také některými směrnicemi.Zatímco některé Směrnice byly již upravovány, základní směrnice pro ochranu údajů -Směrnice 95/46/ES- od svého vzniku upravena nebyla a její text již neodpovídá potřebám a změnám současné společnosti, zejména z pohledu dosaženého pokroku v oblasti moderních technologií a také rostoucí globalizace zpracování informací, což vytváří nová rizika pro soukromí jednotlivců.V lednu 2012 představila Evropská komise své představy o změně všeobecné směrnice o ochraně údajů a formulovala je v dokumentu "Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o ochraně jednotlivců s ohledem na zpracování osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů (Všeobecné nařízení pro ochranu dat)". Z hlediska právní síly je zásadní, že nová úprava by měla být "Nařízení", což znamená, že jde o přímo aplikovatelný předpis, tedy bez potřeby či možnosti transformovat jej do národních právních předpisů. Nařízení je nutno provádět přímo a jeho text je závazný jednotně pro všechny členské státy.návrhu Nařízení je celá řada nových principů pro ochranu osobních údajů a také nových povinností pro správce, zpracovatele a další subjekty, které se na zpracování osobních údajů podílejí. S těmito principy a povinnostmi je nutno se včas seznámit, aby subjekty podílející se na zpracování osobních údajů ve veřejném i soukromém sektoru, byly schopny a připraveny novou legislativu efektivně aplikovat v praxi.Cílem změn formulovaných v návrhu Nařízení je posílit práva občanů (subjektů údajů), zkvalitnit ochranu osobních informací, zvýšit odpovědnost správců a zpracovatelů, a také zpřísnit bezpečnostní opatření a posílit možnosti udělení případných sankcí za porušení ochrany údajů. Mezi nejdůležitější návrhy je možno uvést "Princip odpovědnosti", který správcům ukládá nové povinnosti, například:- Provádět posouzení rizik zpracování osobních údajů na soukromí jednotlivců a toto posouzení dokumentovat,- Jmenovat osobu odpovědnou za ochranu osobních údajů v instituci,- Oznamovat dozorové instituci, případně subjektům údajů, porušení bezpečnostních opatření pro ochranu údajů,- Provádět pravidelné audity ochrany osobních údajů nezávislými auditory,- Uplatňovat principy "soukromí od počátku návrhu" a "soukromí jako standard" ve všech fázích návrhu a provozování systémů pro zpracování osobních dat.Nová právní úprava ochrany osobních údajů v EU bude vyžadovat komplexní znalosti osob, které se na procesu zpracování informací budou podílet.Ústav aplikované informatiky Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity navrhuje realizaci odborného semináře pro studenty oboru výpočetní technika a informatika, příp. pro zástupce správců a zpracovatelů osobních údajů, jehož cílem by bylo seznámit účastníky s připravovanou modernizací legislativy pro ochranu osobních údajů v EU a s jejími dopady na praxi v ČR.

Literatura

Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY o ochraně údajů, COM(2012) 11 final. Směrnice 95/46/ES; Úmluva Rady Evropy č.108; zákon č.101/2000 Sb.

Požadavky

Periodicita: kurz je nabízen v každém akademickém roce.

Garant

RNDr. Karel Neuwirt

Vyučující

RNDr. Karel Neuwirt