Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika programování I (UAI / 638)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAI / 638 - Didaktika programování I, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Proč učit programování na střední škole, co učit, vazba na ostatní předměty.2. Přehled jednotlivých paradigmat využívaných při tvorbě programů a jejich možné využití ve výuce na střední škole.3. Didaktické problémy ve výuce programování a jak je řešit. Motivace studentů, výběr vhodných námětů na projekty, týmová práce na projektech, problematika hodnocení studentů.4. Matematická olympiáda kategorie P a korespondenční semináře programování.Přehled vhodných softwarových nástrojů pro výuku programování. Logo, Imagine Logo, Alice, Karel The Robot, BlueJ, Greenfoot, robotické stavebnice, Scratch, Squeak.

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu bude student seznámen se základními problémy výuky programování na středních školách a jak je řešit.Absolventi kurzu získají přehled o vhodných softwarových nástrojích pro výuku programování na středních školách.

Literatura

A. Blaho, I. Kalaš: Comenius Logo - tvorivá informatika, 1. a 2. díl. Bratislava: CL Group, 1999. A. Blaho, I. Kalaš: Imagine Logo, učebnice programování pro děti. Brno: Computer Press, 2006. Mark Stehlik, Jim Roberts, Rich Pattis Joseph Bergin: Karel J Robot a Gentle Introduction to the Art of Object-oriented Programmin in Java, 2005. Michael Kolling: Introduction to Programming with Greenfoot: Object-Oriented Programming in Java with Games and Simulations, Prentice Hall, 2009. Oscar Nierstrasz, Stephane Ducasse: Squeak by Example, Square Bracket Associates, 2009. Wanda P. Dann, Stephen Cooper, Randy Pausch: Learning to Program with Alice, Prentice Hall, 2011. Warren Sande, Carter Sande: Hello World! Computer Programming for Kids and Other Beginners, Manning Publications, 2009.

Požadavky

Periodicita: kurz je nabízen v každém akademickém roce.Vyučovací metody:Přednášky a workshopy.Hodnotící metody:Testování a prezentace projektů.

Garant

RNDr. Jaroslav Icha