Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Publikování a typografie (UAI / 687)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAI / 687 - Publikování a typografie, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

BLOK A - xml1. Typografická pravidla tištěného dokumentu2. XML a FO Formáty3. XMLT Transformace4. Stylováni v XML5. Principy DocBooku, publikace v DocBooku6. XML na papír, na obrazovkuBLOK B - Typografie na webu se základy html1. Html, základy historie, hlavička, odstavec přesunutí na ftp, základy připojování stylu (inline, soubor.css), body, okraje, centrování bloku.2. Css, identifikátory, třídy, děděni, pozicováni Div - float, position, relative, absolute. Základní layouty stránky.3. Css a tabulky, typografie, obrázky, zarovnání grafických objektů.4. Formuláře5. Javascript

Získané způsobilosti

Cíle: Předmět je určen na podporu publikační činnosti, jak veřejné, tak pro tvorbu dokumentace v oboru informačních technologii. Představuje cesty jak efektivně pracovat s moderními technikami sazby se zaměřením na využívání univerzální technologie XML a HTML.Způsobilosti: Studenti pochopí obecné typografické zásady a principy. Naučí se pracovat s nástroji pro vytváření dokumentů s vysokou typografickou úrovní pro profesionální sazbu dokumentů a publikací, se zaměření na informační technologie.

Literatura

Kosek, Jiří. DocBook. 2008. Bob Stayton. DocBook XSL: The Complete Guide. Sagehill Enterprises. ISBN 0974152137.ŽÁRA, J., BENEŠ, B., FELKEL, P. Moderní počítačová grafika. Computer Press. Praha, 1998. ISBN 80-251-0454-0.nullKOČIČKA, P., BLAŽEK, F. Praktická typografie. Computer Press. Brno, 2004. ISBN 80-7226-385-4.

Požadavky

Periodicita: v každém akademickém roce.Aktivní přístup v rámci praktických seminářů a vypracování samostatných úkolů v rámci jednotlivých tématických bloků.

Garant

PhDr. Milan Novák, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Milan Novák, Ph.D.PhDr. Milan Novák, Ph.D.