Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Objektové programování I (UAI / 695)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAI / 695 - Objektové programování I, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přehled témat:1. Kriteria kvality návrhu tříd koheze a soudržnost a jejich význam pro vytvoření přehledné, snadno odladitelné a modifikovatelné výsledné aplikace.2.Dobře fungující objekty. Problematika testování a ladění aplikací. Využití testovacího rámce JUnit pro vytváření baterií testů a jejich automatické vyhodnocování.3. Dědičnost v objektově orientovaném programování, zlepšení struktury struktury řešení problémů s využitím dědičnosti. Výhody a úskalí dědičnosti.4. Dědičnost a polymorfismus. Prohloubení poznatků o dědičnosti, polymorfní proměnné a metody.5. Abstraktní třídy a interfejsy v programovacím jazyce Java a jejich použití při návrhu řešení.6. Vytváření aplikací s grafickým uživatelským rozhraním s využitím balíčku javax.swing. Událostmi řízený program, využití anonymních vnitřních tříd pro vytváření handlerů událostí.7. Genericita v jazyce Java. Syntaxe a sémantika generických tříd a generických metod. Požití knihovních generických tříd a metod. Deklarace vlastních generických tříd ametod.8. Java Collection Framework. Úvod do problematiky využívání tříd a rozhraní z balíčku java.util pro práci s kolekcemi objektů.9. Rekurze v programování. Vysvětlení principu návrhu rekurzivních metod a jejich provádění. Příklady, které ilustrují výhody i úskalí použití rekurze.10. Přehled vybraných principů objektově orientovaného návrhu a jejich využití při řešení praktických problémů.

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu bude student schopen vysvětlit význam klíčových pojmů a technik využívaných při návrhu řešení problémů s využitím objektově orientovaného paradigmatu. Z obecných pojmů, s nimiž se setkáváme při vývoji programů v objektově orientovaných jazycích, se jedná zejména o polymorfismus a dědičnost. Z hlediska technik používaných při návrhu řešení problému se bude jednat o přehled základních doporučení aplikovaných ve fázi designu řešení. Student po absolvování kurzu dokáže vysvětlit význam kriterií kvality návrhu a dokáže je aplikovat při řešení semestrálního projektu. Absolvováním kurzu si student dále prohloubí znalosti o programovacím jazyce Java a dokáže navrhovat a implementovat desktopové aplikace s grafickým uživatelským rozhraním s využitím knihovny javax.swing.

Literatura

HEROUT, P. Java - bohatství knihoven. České Budějovice, 2008. ISBN 978-80-7232-368.HEROUT, P. Java - grafické uživatelské prostředí a čeština. České Budějovice, 2007. ISBN 978-80-7232-328.PECINOVSKÝ R. Java 7 učebnice objektové architektury pro začátečníky. 2012. ISBN 978-80-247-3665-5.BARNES, D., J., KOLLING, M. Objects First with Java A practical Introduction using BlueJ. 2011. ISBN 978-0132835541.HEROUT, P. Učebnice jazyka Java. IV. upravené vydání. České Budějovice, 2008. ISBN 978-80-7232-355-5.HORSTMANN, C., S., CORNELL, G. Core Java 2 Volume I - Fundamentals. 9th Edition. 2012. ISBN 978-0137081899.BLOCH, J. Java efektivně - 57 zásad softwarového experta. 2002. ECKEL, B. Thinking in Java. 4th edition. 2006. ISBN 978-0131872486.

Požadavky

Periodicita: v každém akademickém roce.Aktivní účast na seminářích (80 %).Úspěšné zvládnutí dvou testů v průběhu semestru.Vypracování semestrálního projektu(ů).

Garant

RNDr. Jaroslav Icha

Vyučující

RNDr. Jaroslav IchaRNDr. Jaroslav IchaIng. Jiří Jelínek, CSc.