Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kriminalistika I (UAI / 703)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAI / 703 - Kriminalistika I, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášky:1. Seznámení s problematikou kriminalistiky-zákonná ustanovení, přehled předmětu2. Struktura výkonných útvarů Policie ČR - rozdělení pořádková policie, služba kriminální policie a vyšetřování zkratka SKPV, struktura SKPV3. Rozdělení trestných činů - rozbor (hospodářská kriminalita, obecná kriminalita)4. Profily pachatelů dle typů trestné činnosti, rozbor nejvíce rozšířených protiprávních jednání obecně a v souvislosti s ICT5. Profil pachatelů hospodářské trestné činnosti6. Profil pachatelů mravnostních deliktů obecně a ve vztahu k ICT (dětská pornografie, atd.)7. Profil pachatelů obecné kriminality (drogy, krádeže, vloupání, atd.)8. Rozbor trestné činnosti ve vztahu k informačním technologiím (nejen informační kriminalita též např. v případech vražd, nehod havárií, apod.)9. Rozbor hardwarových technologií, možnosti zneužití technologie tzv. Informační kriminality, kde technologie je využívána k obecným formám kriminality10. Formy informační kriminality - rozbor jednotlivých druhů tr. činnost, kde jsou využívány informační technologie jako prostředek11. Informační kriminalita předmětem útoku - hackerské útoky, mravnostní delikty, atd.12. Přehled informačních technologií zneužívaných k trestné činnosti - domácí kriminalita, internetová kriminalita, hospodářská kriminalita apod. a jejich důsledky13. Přehled informační kriminality ve vztahu k pedagogické činnosti- trestná činnost mládeže, ohrožení mládeže a její důsledky, rizika internetu na výchovu mládeže, sociální sítě a jejich rizika (ohrožení dětí, majetku, osobních informací, atd.)14. Rozbor tzv. autorského zákona, zákona o elektronických komunikacích, atd., zákonné možnosti orgánů činných v trestním řízení, Policie ČR15. Postupy a zásady orgánů činných v trestním řízení dále OČTŘ, Policie ČR, při řešení jednotlivých druhů trestné činnosti obecně a v souvislosti s ICT16. Způsoby ochrany před informační kriminalitou (hospodářská kriminalita, internetová kriminalita), přehled škod a následků17. Povinnosti a součinnost osob při řešení kriminality v souladu s tzv. trestním řádem18. Povinnost poskytovatelů internetového připojení a provozovatelů internetových portálů při řešení internetové kriminality na území ČR a jejich odpovědnost za obsah portálu. Součinnost s mezinárodními bezpečnostními složkami19. Úvod do forenzního obecně a zkoumání informačních technologií (výpočetní techniky,mobilní techniky a ostatní techniky) - používané techniky, zásady a technologie, principytvorby znaleckých posudků a odborných vyjádření (rozdíl obsahový, důkazní, dle osoby,která dokument může vytvořit)Obsah cvičení:Jednotlivá cvičení budou přímo navazovat na přednášky, prakticky zde budou řešeny jednotlivé probrané okruhy.

Získané způsobilosti

Student získá všeobecný přehled o činnosti policie při vyšetřování trestné činnosti a naučí se pohybovat v právních normách.

Literatura

Musil, J., Konrád, Z., Suchánek, J. Kriminalistika. Praha, 2004. ISBN 80-7179-878-9.Přednášky a prezentace. Portály:. www.it-znalec.cz. www.justice.cz. www.mvcr.cz. www.policie.cz. Zákon č. 121/2000 Sb., zákon o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským. Zákon č. 127/2005 Sb., o elektrotechnických komunikacích, ve znění pozdějších předpisů. Zákon č. 141/1961 Sb. ,o trestním řízení soudním (Trestní řád), ve znění pozdějších předpisů. Zákon č. 20/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů. Zákon č. 283/1991 Sb., o Policii ČR, ve znění pozdějších předpisů. Zákon č. 40/2009 Sb., Trestní zákoník, ve znění pozdějších předpisů.

Požadavky

Periodicita: kurz běží v každém akademickém roce.

Garant

Ing. Jaroslav Kothánek, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jaroslav Kothánek, Ph.D.Mgr. Jakub KothánekIng. Jaroslav Kothánek, Ph.D.