Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Modelování a simulace (UAI / 722)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAI / 722 - Modelování a simulace, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah a osnova předmětu:1. úvodní seznámení s problematikou, definice systémů, základní pojmy simulace, simulační metody (vývoj v čase, plánování událostí)2. základní principy systémového myšlení a modelování, způsoby popisu chování modelů, spojité a diskrétní systémy, experimenty3. celulární automaty, historie, principy a současnost, hra života,4. modely řízené událostmi, pravidlové systémy5. modely systémové dynamiky vycházející z popisu systémů na globální úrovni prostřednictvím časového vývoje vnitřních zdrojů, určeného jejich přípustnými toky a kauzálními vztahy6. popis systémové dynamiky pomocí rovnic, užití diferenciálních rovnic, rovnovážný stav7. multiagentní modely založené na vytvoření modelu zdola na základě chování jednotlivých elementů (agentů) a jejich vzájemných interakcí8. modelování sítí zaměřené na simulaci chování entit v rámci daného prostředí a zejména na jejich vzájemnou komunikaci9. stavové modely založené na pasivních entitách, které procházejí povolenými změnami a průběžně spotřebovávají systémové zdroje.10. kombinování simulačních technik s cílem efektivnějšího návrhu modelů11. návrh experimentu, citlivostní analýza12. uplatnění simulačních technik na vybrané problémy z vědy a výzkumu či firemní praxe podle preferencí a zaměření studenta

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni:- orientovat se v oblasti modelování a simulací systémů a budou znát techniky a metody návrhu modelů- používat systémové myšlení při analýze systémů- vytvářet modely jednodušších systémů- využívat softwarové nástroje pro podporu simulací- provádět simulační experimenty- spolupracovat na různých pozicích v týmu

Literatura

Kirkwood C. W. System Dynamics Methods: A Quick Introduction - http://www.public.asu.edu/~kirkwood/sysdyn/SDIntro/SDIntro.htm. Předpokládá se maximální využití internetových zdrojů, které budou aktualizovány podle současné úrovně technologií. Russell S., Norvig P.:Artificial Intelligence: A Modern Approach, ISBN: 0-13-604259-7. XJ Technology: AnyLogic - online. Informační zdroje na síti Internet. Vzhledem k častým obměnám budou konkrétní místa upřesněna při zahájení výuky předmětu. Pidd M.: Tools for Thinking: Modelling in Management Science - online.

Požadavky

Periodicita: předmět běží každý rok.Semestrální práceV rámci předmětu se předpokládá vytvoření semestrálního projektu, jehož obsahem bude praktická realizace simulačního modelu vybraného problému z oblasti zaměření studenta. Konkrétní zadání bude stanoveno individuálně.Hodnotící metody:Splnění průběžných úkolů (cca 5 úkolů) - 5 x 6 b. (min. 15 b.)Semestrální práce - 40 b. (min. 20 b.)Test - 30 b. (min. 15 b.)

Garant

Ing. Jiří Jelínek, CSc.

Vyučující

Ing. Jiří Jelínek, CSc.Ing. Jiří Jelínek, CSc.