Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Paralelní programování (UAI / 730)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAI / 730 - Paralelní programování, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek:1. Úvod do paralelního počítání. Co je to paralelní počítání? Proč potřebujeme paralelní počítače? Strategie paralelizace. Seznámení s jednoduchým paralelním programem.2. Příkazy jazyka C pro práci se soubory a časování běhu programu.3. Rozdělení paralelních úloh z hlediska jejich spolupráce během výpočtu. Sdílená vs. distribuovaná paměť, MPI vs. OpenMP paralelní prostředí.4. Co je to MPI? Příkazy pro vytvoření a správu paralelního prostředí.5. Paralelizace v MPI, základní příkazy (MPI BCAST, MPI REDUCE, MPI ALLREDUCE).6. Správa úloh, spouštění paralelních úloh, frontové systémy.7. Paralelizace v MPI, další příkazy (MPI SEND, MPI RECV).8. Vstup a výstup v paralelních programech. Srovnání jednotlivých metod.9. Komunikace vs. výpočetní čas - optimalizace počtu vláken, efektivita.10. Paralelizace v OpenMP, základní příkazy.11. Aplikace: Paralelní výpočty v matematice.12. Aplikace. Paralelní třídění.13. Aplikace. Paralelní molekulární dynamika.14. Programování na grafických kartách (GPU).Obsah cvičení:Obsah cvičení sleduje obsah přednášek. Zpočátku je větší prostor věnován přednáškám, v druhé polovině kurzu cvičením.

Literatura

OpenCL. OpenMP. Parallel Programming in OpenMP by Rohit Chandra, Leo Dagum, Dave Kohr, and Dror Maydan. Using MPI - 2nd Edition: Portable Parallel Programming with the Message Passing Interface (Scientific and Engineering Computation) by William Gropp, Ewing Lusk, and Anthony Skjellum.

Požadavky

Periodicita: v každém akademickém roce.

Garant

doc. RNDr. Milan Předota, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Milan Předota, Ph.D.doc. RNDr. Milan Předota, Ph.D.