Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teoretická informatika (UAI / 732)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAI / 732 - Teoretická informatika, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášky:1. Pojem algoritmu, vyčíslitelnost, NP-úplnost2. Automaty a formální gramatiky, Chomskyho hierarchie3. Generativní gramatiky a Lindenmayerovy L-systémy4. Regulární jazyky a konečné automaty5. Bezkontextové a kontextové gramatiky, zásobníkové automaty6. Gramatiky typu 0 a Turingův stroj.7. Petriho sítě8. Celulární automaty, klasifikace a metody analýzy9. Statistická mechanika celulárních automatů, princip výpočetní ekvivalence10. Aplikace celulárních automatů ve vývojové teorii, imunologii a ekologiiObsah cvičení:Cvičení rozšiřují a doplňují látku přednášek o praktické experimenty zaměřené především na jednoduché systémy vykazující složité chování.

Literatura

Chytil, M. Automaty a gramatiky. SNTL, 1984. Peterson, J. L. Petri Net Theory and the Modelling of Systems. Prentice Hall, 1981. Program Mathematica. Wolfram, S. A New Kind of Science. Wolfram Media, 2002.

Požadavky

Periodicita: v každém akademickém roce.Kurz poběží poprvé v roce 2009/2010.

Garant

Ing. Ladislav Lhotka, CSc.

Vyučující

Ing. Ladislav Lhotka, CSc.Ing. Miroslav Skrbek, Ph.D.