Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané partie chemie (UCH / 080)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UCH / 080 - Vybrané partie chemie, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní struktura přednášky zahrnuje následující témata: Elementární částice a struktura atomu, periodická tabulka prvků, radioaktivita, jaderné reakce, syntéza a štěpení jader, řetězová reakce a kinetika radioaktivního rozpadu, elektronový obal atomu, atomové a molekulové orbitaly, chemické vlastnosti prvků a jejich periodicita, kovy, polokovy a nekovy, chemická vazba, binární a polyatomické sloučeniny, tvar molekul, teorie hybridizace a metoda VSEPR, donor-akceptorová vazba, koordinační sloučeniny, centrální atom, ligand a cheláty, strukturní a prostorová izomerie komplexů, slabé vazebné interakce: van der Waalsovy síly a vodíková vazba, molekulové krystaly, ionty a iontová vazba, iontové krystaly, chemické názvosloví anorganických a organických sloučenin, chemické reakce a rovnice, acidobazické a redoxní reakce, síla kyselin a zásad, definice a výpočet pH roztoků kyselin, zásad a solí, galvanický a elektrolytický článek, výpočty stechiometrie a výtěžku, roztoky a vyjádření koncentrace, experimentální metody studia chemických sloučenin H- a 13C- NMR, IR, UV/VIS a MS.Součástí kurzu jsou teoretická cvičení zaměřená na následující problematiku: radioaktivita a jaderné reakce, elektronová konfigurace v atomech a molekulách, řád vazby na zíkladě analýzy MO, Lewisovy vzorce a prostorová struktura molekul podle metody VSEPR, názvosloví organických a anorganických sloučenin, pH, stechiometrie a výtěžek chemických reakcí, interpretace spektrálních dat.

Získané způsobilosti

Absolventům bude podán komplexní přehled moderní obecné a organické chemie, a tím získají nezbytný základ pro navazující předměty biochemie, aplikovaná spektroskopie a fyzikální biologie. Studenti budou obeznámeni se stavbou atomu a molekul, fyzikálně-chemickými vlastnostmi prvků a jejich sloučenin, vazebných a nevazebných interakcí, osvojí si názvosloví anorganických a organických sloučenin.

Literatura

Pauling L. General Chemistry. Dover Publications, 1988. ISBN 10:0486656225.Timberlake K.C. Chemistry: An Introduction to General, Organic and Biological Chemistry. Prentice Hall, 2014. ISBN 10:0321908449.Panico R., Powell W.H., Richer J.C. Průvdoce názvoslovím organických sloučenin podle IUPAC. Academia Praha, 2000. Pretsche E., Bühlmann P., Badertscher M. Structure Determination of Organic Compounds: Tables of Spectral Data. Springer, 2009. ISBN 10:3540938095.

Garant

Mgr. Michal Kutý, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Michal Kutý, Ph.D.Mgr. Michal Kutý, Ph.D.MSc. Tatyana PRUDNIKOVA, Ph.D.