Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzikální chemie I (UCH / 105)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UCH / 105 - Fyzikální chemie I, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášky:Skupenské stavy hmoty(ideální a reálné plyny -stavové rovnice, viriální rozvoje, teorém korespondujících stavů,kapaliny - vypařování, tlak nasycené páry, pevné látky-krystalová mřížka, izomorfie a polymorfie, RTG)Nultá a první věta termodynamiky(práce, teplo, stavové a nestavové veličiny, reversibilní a irreversibilní děje, entalpie, tepelné kapacity, tepelné zabarvení reakcí, reakční a slučovací tepla, termochemické rovnice, Hessův zákon, Kirchhofův zákon, maximální teplota hoření)Druhá a třetí věta termodynamiky(izotermický a adiabatický děj, Carnotův cyklus, entropie v klasickém pojetí, entropie irreversibilních dějů, Helmoholzova a Gibbsova funkce pro reversibilní a irreversibilní děje, , Maxwellovy vztahy, expanze plynu do vakua)Statistická termodynamika(rozdíl mezi statistickou a klasickou termodynamikou, postuláty statistické termodynamiky, mikrokanonický a kanonický soubor, pravděpodobnost kvantového stavu, partiční funkce, partiční funkce ideálního plynu)Fázové rovnováhy(molární veličiny, chemický potenciál, chemické rovnováhy v jednosložkovém dvoufázovém systému, fugacita, fugacitní koeficient, dvoufázové rovnováhy, Clausiova - Clapeyronova rovnice, fázový diagram, parciální molární veličiny, Gibbsova-Duhemova rovnice, určení parciálních molárních veličin, chemický potenciál složky, podmínky fázových rovnovách, Gibbsův zákon fází, ideální roztok, aktivita složky v roztoku, aktivitní koeficient, Raoultův zákon, , destilace, teoretická patra kolony, rozpustnost plynů, koligativní vlastnosti roztoků, kryoskopie, ebuliometrie, osmotický tlak, směšování ideálních roztoků, reálné roztoky, referentní stavy, rovnováha kapalina - plyn za nízkých tlaků, rovnováha kapalina - kapalina, extrakce rozpouštědlem, Nernstův zákon)Chemická rovnováha(podmínka chemické rovnováhy, reakční izoterma pro nerovnovážný systém, reakce v plynné a kapalné fázi, reakce v roztocích elektrolytů)Obsah cvičení:Příklady na témata jednotlivých přednášek.

Literatura

Fyzikální chemie - bakalářský kurz J. Novák a kol., VŠCHT Praha 2008. Fyzikální chemie P. Atkins, J. de Paula, ČVUT Praha 2013.

Požadavky

Periodicita: v každém akademickém roce.Povinná prerekvizita: UCH 031.

Garant

doc. Mgr. Martin Kabeláč, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jana Humpolíčková, Ph.D.doc. Mgr. Martin Kabeláč, Ph.D.doc. Mgr. Martin Kabeláč, Ph.D.