Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Monitorovací analytika (UCH / 110)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UCH / 110 - Monitorovací analytika, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek:Přechod chemických látek mezi složkami ekosystému, fugacita, fugacitní kapacita, chemické reakce ve složkách ekosystému, persistentní látky, vzorkování ovzduší, vody a půdy. Plynné polutanty, oxidy síry, dusíku a uhlíku, ozón, skleníkový efekt, stopové organické látky v ovzduší, jejich zakoncentrování a stanovení. Typy znečištění vodních ekosystémů, metody izolace a zakoncentrování těkavých, málo těkavých a polárních látek. Chromatografické techniky a jejich použití pro stanovení jednotlivých skupin polutantů. Technika GC-MS a LC-MS. Znečištění půd, extrakce rozpouštědlem a nadkritickou tekutinou. Metody stanovení kovů ve vodách a v půdách. Metody stanovení aniontů, iontová chromatografie, kapilární elektroforéza. Zpracování analytických výsledků, návratnost, relativní směrodatná odchylka, mez detekce a mez stanovení, dodržování zásad GLP.Obsah cvičení:Stanovení vybraných kationtů a aniontů s důrazem na samostatnou a pečlivou analytickou práci.

Literatura

Kalač P., Tříska J.: Chemie životního prostředí. JU ZF, Č. Budějovice 1998. Patnaik P.: Environmental analysis. Chemical pollutants in air, water, soil and solid wastes. CRC Lewis Publishers 1997. Pérez-Bendito D., Rubio S.: Environmental analytical chemistry. Elsevier 1999. Popl M., Fähnrich J.: Analytická chemie životního prostředí. VŠCHT, Praha 1999. Zýka J. a kol.: Analytická příručka I, II. SNTL, Praha 1988.

Požadavky

Periodicita: v každém akademickém roce.

Garant

prof. Ing. Jan Tříska, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Jan Tříska, CSc.Ing. Jarmila Bočkováprof. Ing. Jan Tříska, CSc.