Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Krystalizační kurz (UCH / 254)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UCH / 254 - Krystalizační kurz, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Krystalizacepodstata a metody krystalizace, exprese a purifikace proteinů, vlastnosti roztoků a fázový diagram, automatizace v krystalizaci proteinů, nukleace a růst krystalů, kinetika růstu, standardní a pokročilé krystalizační metody, krystalizace nukleových kyselin a membránových proteinůŘešení strukturteorie difrakce, zdroje rtg. záření, měření na synchrotronech, sběr difrakčních dat, řešení fázového problému, upřesňování řešené strukturyPraktická cvičenímetodika krystalizace makromolekulárních látek, krystalizační pokusy s modelovými proteiny (např. krystalizace lysozymu, proteinázy K, atd.), standardní a pokročilé krystalizační metody, očkovací techniky, testování krystalů, příprava krystalů na měření, použití krystalizačních robotů, dynamický rozptyl světla, příprava krystalů proteinu na měření difraktometru, práce s PC v prostředí Unix a software pro krystalografy, úvod do řešení struktur proteinů pomocí uvedeného software

Získané způsobilosti

Absolventi kurzu budou obeznámeni s metodami a technikami krystalizace významných biomolekulárních sloučenin, jakými jsou proteiny či nukleové kyseliny. Absolventi budou umět samostatně vypěstovat krystal studované látky pomocí standardních, pokročilých i alternativních krystalizačních technik, navíc budou schopni testovat charakter krystalů a připravit krystaly k difrakčnímu měření na zdrojích rentgenového záření (difraktometry a synchrotrony) pro finální určení makromolekulární struktury.

Literatura

A. Ducruix, R. Giege. Crystallization of NA and Proteins, A Practical Approach. Oxford University Press, NY, USA, 2006. ISBN 0-19-963678-8.I. Kutá Smatanová. Crystallization techniques in protein crystallography. 2008. T.M. Bergfors. Protein Crystallization Techniques, Strategies and Tips. International University Line, CA USA, 1999. ISBN 0-9636817-5-3.J. Drenth. Principles of Protein X-ray Crystallography. Springer Verlag Publishing, USA, 2007. ISBN 978-0-387-33334-2.

Požadavky

Základním požadavkem vyučujícího je zajištění přednáškové místnosti s počítačovým vybavením s nainstalovaným softwarem pro řešení struktur proteinů a funkčně vybavená krystalizační laboratoř. Požadavkem na úspěšné zakončení kurzu je aktivní účast studenta na přednáškách i na praktických cvičeních. Závěrečná zkouška bude mít formu písemného testu a následného ústního pohovoru s finálním hodnocením formou udělení známky.

Garant

doc. Mgr. Ivana Kutá Smatanová, Ph.D.

Vyučující

Jose. A. Gaviradoc. Mgr. Ivana Kutá Smatanová, Ph.D.Jeremy MestersRNDr. Pavlína Řezáčová, Ph.D.Claude Sauter, Ph.D.doc. Mgr. Ivana Kutá Smatanová, Ph.D.MSc. Tatyana PRUDNIKOVA, Ph.D.