Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Environmentální chemie (UCH / 953)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UCH / 953 - Environmentální chemie, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Hmota, energie a život (energetický a termodynamický pohled na svět; chemická kinetika a rovnováhy).2. Geologie a přírodní zdroje (složení zemské kůry; horniny a minerály; zvětrávání; využití přírodních zdrojů).3. Biogeochemie (globální cykly vody, uhlíku, dusíku a fosforu).4. Chemie atmosféry (složení atmosféry; geneze a osud částic v atmosféře; fotochemická tvorba ozónu, fotochemický smog, tvorba NOx; problematika ozónové díry; počasí).5. Hydrochemie sladkých vod, ledovce (dostupnost vody; povrchové, podzemní vody; přírodní a odpadní vody).6. Hydrochemie mořských vod (salinita; mořské proudy).7. Toxikologie (kvalita životního prostředí, toxiny v prostředí, nebezpečný odpad; udržitelné chemické procesy).8. Radiochemie (radioaktivní izotopy; využití jaderných reakcí; radioaktivní odpad).9. Chemie půdy a sedimentu (původ, složení a struktura; organická hmota; sorpční vlastnosti).10. Spalování, hoření (fosilní zdroje; produkty spalování, kouř, smog; inhibitory hoření).11. Klima (přirozené změny klimatu; doby ledové; teplotní změny; CO2 ve vzduchu).12. Astrochemie (Slunce = zdroj energie; sluneční cyklus; abundance prvků ve vesmíru a na Zemi).

Literatura

Andrews J.E. et al.: An Introduction to Environmental Chemistry, 2nd Edition. 2003, Wiley-Blackwell. Manahan S.E.: Environmental chemistry, CRC Press, Boca Raton, FL, 2005. Williams I: Environmental Chemistry, Wiley, Hoboken, 2003.

Požadavky

Periodicita: kurz je nabízen v každém akademickém roce.

Garant

Ing. Petr Porcal, Ph.D.

Vyučující

Ing. Petr Porcal, Ph.D.