Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kovové polutanty v životním prostředí (UCH / 954)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UCH / 954 - Kovové polutanty v životním prostředí, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do biogeochemie kovových polutantů. Kovy a jejich formy. Vstup kovových polutantů do životního prostředí.2. Úloha atmosféry v dálkovém transportu kovových polutantů.3. Depozice kovových polutantů. Půdní systém a vlastnosti ovlivňující mobilitu kovů.4. Metody studia mobility kovových polutantů. Přímé a nepřímé metody, extrakce, lyzimetry.5. Metody studia forem kovových polutantů. Přímé a nepřímé metody, sekvenční extrakční postupy, speciační analýza.6. Sorpce kovů na jednotlivé složky půdního systému. Povrchová komplexace, modely.7. Sanace kontaminovaných půd. Remediační postupy, chemická stabilizace, fytostabilizace.8. Metody stopování zdrojů a procesů pomocí izotopů. Hmotnostní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem, hmotnostní spektrometrie s termální ionizací.

Literatura

E.Merian, M. Anke, M. Ihnat, M. Stoeppler (Eds.): Elements and their compounds in the environment. Vol.2: Metals and Their Compounds, Wiley-VCH Weinheim, 2004. Khan R.R.: Environment & Metal Pollution. ABD Publishers, Jaipur, 2001.

Požadavky

Periodicita: kurz je nabízen v každém akademickém roce.

Garant

doc. RNDr. Vladislav Chrastný, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Vladislav Chrastný, Ph.D.doc. RNDr. Vladislav Chrastný, Ph.D.