Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biotechnologie (UCH / BIT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UCH / BIT - Biotechnologie, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod - vznik, vývoj a význam biotechnologie - přehled - Masojídek2. Obory biotechnologie (enzymologie, kultury živočišných buněk, rostlinná biotechnologie, tkáňové kultury, GMO) - přehled - Masojídek3. Využití biotechnologie (potravinářství, průmyslová výroba, ochrana životního prostředí, biopaliva, zemědělství a lesnictví, zdravotnictví a farmaceutický průmysl) - přehled - Kopecký4. Biotechnologická zařízení (kultivační; separační a zpracovatelská - centrifugy, desintegrátory, sušárny, lyofylizátory, extraktory, uchování biomasy) - Sergejevová5. Podmínky a základní typy kultivací (vsádkové, pulsní, semikontinuální a kontinuální) - Sergejevová6. Biotechnologie autotrofních mikroorganismů - Masojídek- Autotrofní mikroorganismy - fotosyntetizující bakterie, sinice, řasy (biochemie a fyziologie, fotosyntéza)- Důležité produkční kmeny (technika a podmínky kultivace)- Kultivační zařízení - fotobioreaktory (laboratorní a velkoobjemové kultivace, heterotrofní)- Velkoobjemová produkce mikrořas (biologické principy, nejčastěji používané kmeny, výživa, ekonomika)7. Přehled a použití základních analytických, biochemických a biofyzikálních metod v biotechnologii autotrofních organismů - Kopecký8. Bioaktivní látky v sinicích a řasách - Kopecký9. Heterotrofní a mixotrofní kultivace autotrofních organismů - Sergejevová10. Využití mikrořas - akvakultury, zemědělství, produkce vodíku, čištění odpadních vod, bioremediace - Sergejevová11. Nové směry a budoucí trendy - využití GMO, biosenzory - Masojídek12. Patento-právní otázky biotechnologie - Kopecký

Získané způsobilosti

Student získá všeobecný přehled o vývoji, přístrojové technice a současných možnostech využití biotechnologických procesů. Podrobněji se seznámí s využitím biotechnologií v různých oblastech lidské činnosti (potravinářství, farmacie, chemický průmysl a kosmetický průmysl, zemědělství, environmentální technologie). Dále se seznámí s principy a použitím základních zařízení a přístrojů (např. kultivační jednotka, mikroskop, spektrofotometr, odstředivka, měření produkce kyslíku a intensity světla).Kurs je zaměřen především na mikrořasové biotechnologie.

Literatura

Vodrážka, Z. Biotechnologie. VŠCHT Praha, 1988. ISBN 80-7080-121-2.Richmond, A. Handbook of Microalgal Culture. Blackwell Science, 2004. ISBN 0-632-05953-2.Van den Hoek et al. Algae. Cambridge University Press, 2002. ISBN 0-521-31687-1.Andersen, R.A. Algal Culturing Techniques. Elsevier Academic press, Amsterdam, 2005. ISBN 0-12-088426-7.Atkinson, B., Mavituna, F. Biochemical Engineering and Biotechnology Handbook. London, Stockton Press, 1991. Michalík a kol. Biochemické technologie. Nitra, Slovenská poĺnohospodárská univerzita, 1999. Šilhánková, L. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. 3. přepracované vyd., Praha Academia, 263 s., 2002. ISBN 8-85606-71-6.Kojima et al. Photosynthetic Microorganisms in Environmental Biotechnology. Springer, 2001. ISBN 962-430-136-0.www.wikipedia.com.

Požadavky

Dobrá znalost angličtiny pro porozumění odborných textů Schopnost napsat krátkou esej v daném tématu v oblasti biotechnologiíPřednést přednášku a diskusi o daném tématuProvést praktické laboratorní úlohy v oblasti biotechnologie (mikrobiologie a biochemie)Vyhodnocení výsledků do grafů, tabulek a protokolů

Garant

prof. RNDr. Jiří Masojídek, CSc.

Vyučující

Ing. Jiří Kopecký, CSc.prof. RNDr. Jiří Masojídek, CSc.Ing. Jiří Kopecký, CSc.prof. RNDr. Jiří Masojídek, CSc.