Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy biologických exper. metod (UCH / ZBE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UCH / ZBE - Základy biologických exper. metod, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Život ve všech svých formách jako předmět zkoumání biologických vědŽivot a jeho definice, limity a stavební jednotkyEnergetické požadavky života, buněčný metabolismusEvoluce biologických struktur, nástroje rekonstrukce evolučních událostí2. Eubacterie a ArchaebacterieMorfologie buňky, metabolismus, rozšíření, taxonomie a evoluceStruktura buněčné stěny, membrány, bičíky, struktury v cytoplasměArchitektura genomu eubactérií a archeí, chromozómy, plasmidy, ribozómy3. ViryMorfologie virůŽivotní cyklus bacteriofága, viru HIV, vztekliny a herpes simplex4. EukaryotaMorfologie buňky, metabolismus, rozšíření, taxonomie a evoluceBuněčná kompartmentalizace, struktura a funkce lipidových membrán, transmembránový transport (póry, kanály, pumpy a motory)Buněčná stěna: extracelulární matrix, primární a sekundární buněčná stěna, tight, gap, adherens junction, desmozómy, plasmodesmata5. Organely a vnitřní membránové kompártmentyJádro: jaderná membrána, póry jaderné membrány, jadérko, chromozómyEndoplasmatické retikulum, Golgi, lysozóm, endozóm, endo-, exocytóza, fagocytózaMitochondrie, chloroplasty a carboxyzómy: structura, metabolismus, genomCytoskeleton, centrozóm a bičíkyMikrofilamenty, mikrotubuly, intermediatální vlákna: struktura, polymerizace, interakce s proteiny a membránami, funkce a dynamika cytoskeletální sítěStructura centrozómu, bičíky, molekulární motory kinesin a dynein7. Detekce a zpracování, přenos a zesilování signálůDetekce externích signálů: serinové, threoninové a tyrosinové kinázy, tyrosinové fosfatázy, guanylát cyklázy, receptory spřažené s G-proteiny, iontové kanály, fytochromy, kryptochomy, mechanizmus imunitních reakcíVnitrobuněčný přenos signálu: dvoukomponentový systém, druhý posel, fosforylační kaskádyMechanizmy regulace genové exprese8. Buněčný cyklus a jeho regulaceFáze buněčného cyklu, cyklin a dependentní kinázyMitózaMeiózaPloidie (haploidní, diploidní, triploidní, polyploidní, aneuploidie) chromozómové aberace, fuze, translokace, základy cytogenetiky9. Buněčná diferenciaceBuněčná diferenciace, pluripotence, totipotence, buněčná linieRegeneraceNekróza, apoptóza, onkogenéze10. Ontogenéze rostlinEmbryogenézeOrganogenéze, funkce roslinných pletiv11. Ontogenéze živočichůEmbryogenézeTypy tkání, zárodečné listyOrganogenéze12. Metody studia buňkyIzolace a separace: proudová cytometrie, centrifugace, elektroforéza, chromatografieDetekce: immunodetekce, fluorescenční a absorbční detekceZobrazování: fluorescenční a konfokální mikroskopie, elektronová mikroskopie SEM a TEM, skenovací mikroskopie AFM a STMStrukturní analýza: NMR, rentgenová difrakce

Získané způsobilosti

Kurz seznamuje studenty s principy experimentálních metod, které jsou klíčové pro zkoumání struktury a funkce makromolekulárních struktur, organel, buněk, a tkání či pletiv in vivo, in situ a in vitro. Přenášky zároveň poskytují základní informace v oblasti buněčné biologie, s důrazem na detailní poznání stavby buněk a podbuněčných součástí a osvojení si podstaty procesů vedoucích k výměně hmoty a energie mezi buňkou a jejím okolím, mezi buněčnými částmi a buňkami navzájem, osvětlení mechanizmů řízení buněčného cyklu, ale i ontogenéze mnohobuněčných organizmů. Praktická cvičení se zaměřují na využití metod vizualizace struktur v živých buňkách, tkáních a pletivech a sledování procesů, které v nich probíhají.

Literatura

Lodish, H., Berk, A., Matsudaira, P., Kaiser, C.A., Krieger, M., Scott, M. P., Ploegh H., Bretscher, A. Molecular Cell Biology. W.H. Freeman, NY, 2008. ISBN 978-0-7167-7601-7.Lepš, J.:. Biostatistika. Jihočeská univerzita, České Budějovice (a literatura tam citovaná). 1996. Gilbert, S. F. Developmental Biology. Sinauer Associates Inc., 2006. ISBN 0-87893-250-X.Alberts, B., Bray, D., Lewis, J., Raff, M., Roberts, K., Watson, J.D. Molecular Biology of the Cell. Garland Publishing, Inc. NY, 1998. ISBN 0-8153-1620-8.Rosypal, S. a kol. Nový přehled biologie. Praha, Scientia, 2003.

Požadavky

Předpokladem udělení zápočtu je stoprocentní účast na praktických cvičeních a odevzdání vypracovaných protokolů dokumentujících řešené úlohy a popisujících použité pracovní postupy. Pro úspěšné složení zkoušky je třeba správně odpovědět na minimálně 60 % otázek písemného testu, vypracovat krátkou esej na téma významného objevu nebo techniky v biologii a obhájit ji během diskuze s lektorem.

Garant

Mgr. David Kaftan, Ph.D.

Vyučující

Mgr. David Kaftan, Ph.D.Mgr. David Kaftan, Ph.D.