Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektrické stroje a pohony (UFY / ESP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UFY / ESP - Elektrické stroje a pohony, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Střídavé obvody, fázor, symbolicko-komplexní metoda, Fourierova transformace2. Výkon el. proudu, účiník, měření výkonů.3. Třífázové obvody, elektrické sítě. Měření třífázových výkonů.4. Magnetické materiály a magnetické obvody. Elektromagnety ss. a střídavý.5. Transformátor, princip, teorie, náhradní schéma, FD, návrh přístrojového transformátoru6. Transformátor naprázdno a nakrátko, úbytek při zatížení. Třífázový a speciální transform.7. Asynchr. motor, princip, provedení, provozní parametry.Teorie am., náhradní schéma.8. Momentová char., KD. Rozběh a řízení rychlosti a.m. Frekvenční měnič..Jednofázový a.m9. Synchronní stroj, generátor, motor, reluktanční a krokové motory10. Stejnosměrné stroje, princip, teorie, základní rovnice, náhradní schéma Cize buzený, paralelní a sériový ss. motor, momentové charakteristiky a spouštění11. Rozběh a řízení rychlosti ss motorů, Trakční motory. Jednofázový komutátorový motor12. Návrh pohonu podle aplikace s variantami as., ss, synchr., reluktanční motor.13. El. Instalace a přístroje nízkého napětí, pojistky, jističe, chrániče, ochrany, krytí, jištění.,14. Shrnující přednáška a příprava ke zkoušce.

Literatura

Chapman Stephen J., Electric Machinery Fundamentals, McGraw-Hill Publishing Company, 1985, ISBN 0-07-010662. Uhlíř I. a kol., Elektrické stroje a pohony, Vydavatelství ČVUT, 2002, ISBN 80-01-02482-2.

Požadavky

Periodicita: kurz je nabízen v každém akademickém roce. Kurz poběží poprvé v akademickém roce 2015/2016.

Garant

prof. Ing. Václav Havlíček, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Václav Havlíček, CSc.prof. Ing. Václav Havlíček, CSc.Ing. Ladislav Ptáček