Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzika pro chemiky II. (UFY / FCH2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UFY / FCH2 - Fyzika pro chemiky II., Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášky:Elektromagnetické vlny. Energie přenášená elektromagnetickou vlnou. Světlo jako elektromagnetické vlnění. Zdroje světla. Rozklad a rozptyl světla, absorpce světla. Korpuskulárně vlnové pojetí světla, základní kvantově mechanické představy o světle. Koherence, interference, difrakce světla. Šíření světla na rozhraní dvou prostředí. Odraz a lom světla. Úplný odraz a jeho užití, šíření anisotropním prostředí, dvojlom. Geometrická optika. Základní prvky v zobrazovací soustavě, zobrazovací rovnice. Optické vady a jejich korekce. Optické přístroje a jejich užití. Základ kvantové mechaniky, záření černého tělesa, fotoelektrický jev. Dualismus vlna-částice, vlnové funkce, princip neurčitosti. Schrodingerova rovnice, řešení modelových systémů. Orbitaly, vylučovací princip, bosony a fermiony. Energetické hladiny atomů a molekul, základy konstrukce molekulových orbitalů. LaseryObsah cvičení:Procvičení získaných znalostí na příkladech majících vztah k chemii

Literatura

Feynman, R. P.:. Feynmanovy přednáška z fyziky, Fragment, 2000. Hajko, V. a kol.:. Fyzika v příkladech. SNTL Praha 1983. Halliday, Resnick, Walker:. Fyzika, Nakladatelství VUTIUM a Prométheus, 2000. Saleh, Teich:. Základy fotonky, Matfyzpress, 1994.

Garant

RNDr. František Adamec, CSc.

Vyučující

RNDr. František Adamec, CSc.RNDr. František Adamec, CSc.