Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzika III pro KS (UFY / FYZ3K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UFY / FYZ3K - Fyzika III pro KS, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášky:1. Volné netlumené kmity harmonického oscilátoru.2. Volné tlumené kmity harmonického oscilátoru.3. Nucené kmity, aplikace v technické praxi. Skládání kmitů.4. Rozklad kmitů na harmonické kmity - harmonická analýza.5. Vlnění. Vlnění stojaté a postupné. Energie vlnění. Principy. Snelliův zákon.6. Interference a difrakce postupného vlnění. Specifické druhy vln.7. Zvuk, infrazvuk a ultrazvuk a jeho užití. Dopplerův jev. Elektromagnetické vlny. Polarizace.8. Základní pojmy optiky. Historický vývoj názorů na povahu světla. Základní vlastnosti světelných paprsků.9. Vlnové vlastnosti světla. Koherence a interference (planparalelní deska, Newtonova skla, optická mřížka a štěrbina).10. Částicové vlastnosti světla - fotoelektrický a Comptonův jev. Lasery, holografie, kvantová optika.11. Geometrická optika - zobrazení odrazem na kulové ploše, zobrazení tenkou a tlustou čočkou. Optické vady čoček.12. Optické přístroje. Clona a její funkce. Fyziologická optika.13. Optická spektra, rozklad světla hranolem. Dvojlom (přirozený a umělý), fotoelasticimetrie, fotometrie.14. Časová rezerva.Obsah cvičení:Příklady řešené k tématu probíranému na přednáškách

Získané způsobilosti

Umí používat základní poznatky z teorie kmitavého pohybu, vlnění a optiky.

Literatura

Feynman, R. P.:. Feynmanova přednáška z fyziky II, Alfa, Bratislava, 1982. Halliday, D., Resnick, R., Walker J.:. Fyzika (Část 4 - Elmag vlny -Optika- Relativita), Vutium Brno a Prometheus Praha 2000. Horák, Z.:. Fyzika, svazek 2, SNTL, PRAHA, 1972. Pospíšil, J.:. Mechanické a elektromagnetické kmity a vlny. Přírodovědecká fakulta Olomouc, 1987. Fuka, J., Havelka, J.:. Optika, SPN, Praha, 1981. Schröder, G.:. Technická optika, SNTL, Praha, 1981. Pospíšil, J.:. Vlnová optika (A+B), PF UP Olomouc,1990. Pospíšil, J.:. Základy optiky I. (A+B), Přírodovědecká fakulta UP Olomouc, 1983.

Požadavky

Periodicita: kurz je nabízen v každém akademickém roce.

Garant

prof. RNDr. Tomáš Polívka, Ph.D.

Vyučující

prof. RNDr. Tomáš Polívka, Ph.D.